17.42ºC Кишинёв
Пятница 24 мая 2019

O nouă lovitură dată de sistemul judecătoresc

Compania Grawe Carat Asigurări îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la situaţia din sistemul judecătoresc şi adoptarea de către Judecătoria Buiucani a unei Încheieri judecătoreşti vădit ilegale şi contradictorii, care subminează atât încrederea investitorilor străini în sistemul de drept, cât şi speranţa normalizării climatului investiţional în condiţiile situaţiei economice dificile din Republica Moldova.

Pe data de 1 decembrie 2015, judecătorul Ghenadie Pavliuc a adoptat Încheierea judecătorească (dosarul nr. 10-658-2015) prin care a respins plângerea depusă de avocatul companiei Grawe Carat împotriva ordonanţei procurorului privind scoaterea de sub urmărirea penală a factorilor de decizie a Consiliului de Administraţie al BNAA din perioada 2013-2014 şi clasarea procesului penal intentat.

Considerăm adoptarea încheierii ca fiind parte a unui scenariu de muşamalizare a încălcărilor şi ilegalităţilor comise în perioada 2013-2014 de către conducerea BNAA, ce au dus la înrăutăţirea situaţiei de pe piaţa asigurărilor din Republica Moldova, creând un precedent periculos prin care un grup de companii, membri BNAA au exclus în mod ilegal din sistemul internaţional „Cartea Verde” o companie concurentă fără a fi atraşi la răspundere de către organele competente de urmărire penală şi în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.

Considerăm revoltător faptul că judecătorul Ghenadie Pavliuc prin adoptarea Încheierii judecătoreşti enunţate, a încălcat grav prevederile Codului de Procedură Civilă, conform căruia faptele stabilite printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă sunt obligatorii pentru instanţa care judecă pricina şi nu se cer a fi dovedite din nou.

Astfel, judecătorul Pavliuc, a ignorat circumstanţele deja stabilite prin Hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă din 17.04.2015 prin care Hotărârea BNAA cu privire la excluderea Grawe din sistemul internaţional „Carte Verde” a fost anulată ca fiind ilegală şi a dat o nouă calificare circumstanţelor, expunându-se în mod părtinitor cu privire la faptele deja examinate în cadrul procesului civil.

«Acest eveniment este în mod special îngrijorător, în situația în care încălcările comise în sistemul internațional Carte Verde care sunt investigate de organele de urmărire penala și sistemul judecătoresc din RM sunt atent supravegheate de către instituțiile internaționale competente. În această situație orice acțiune ilegală diminuează în mod clar șansele Republicii Moldova de a-și recâștiga încrederea partenerilor din Sistemul Internațional Carte Verde»,— a declarat Membrul Comitetului de Conducere, Peter Hronovsky.

Партнерские ссылки