15 cazuri noi de coronavirus în Republica Moldova. Bilanțul ajunge la 109 îmbolnăviri
Full Article 4 minutes read

15 cazuri noi de coronavirus în Republica Moldova. Bilanțul ajunge la 109 îmbolnăviri

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost diagnosticate 15 cazuri noi de COVID-19. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19 din 23 martie. Astfel, bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 109 cazuri.

Premierul Ion Chicu a anunțat că din 1062 de lăcașuri sfinte supravegheate de poliție, pe parcursul zilei de duminică, 23 martie, 375 au desfășurat servicii divine în interior. Alte 382 au desfășurat slujbele în aer liber, iar 305 au desfășurat slujbe fără enoriași sau nu au desfășurat slujbe.

„Cei care nu s-au conformat denotă o lipsă de responsabilitate. Noi vom discuta în cadrul ședinței Comisiei situații excepționale pașii următori. Remarc că slujitorii respectivi nu manifestă respect pentru medicii noștri care luptă și repară erorile întregii societăți. Sper că nimeni dintre preoții care au desfășurat slujbe nu se vor infecta și nu vor veni în spitale să ceară ajutorul medicilor. Pentru că medicii îi vor ajuta și vor avea cu totul altă atitudinea decât au preoții față de medici. Îi vor trata ca pe orice alt pacient, nu o să îi trateze cu aceeași lingură”, a spus Chicu.

Prim-ministrul a precizat că mai multe localități au luat decizia de a institui carantină în localități, însă procedura este mai complicată și trebuie luată în considerare și opinia medicilor.

„Unele autorități publice iau decizii care le depășesc atribuțiile sau nu se încadrează în limitele deciziilor aprobate de Comisia siutații excepționale. Sunt tentative de a izola localități întregi. Am discutat cu fiecare în parte și ne-am înțeles că se vor conforma”, a precizat premierul.

La rândul său, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că pe parcursul zilei de astăzi au fost procesate 115 probe. Oficialul a spus că dintre cele 15 cazuri noi înregistrate astăzi – 4 sunt de import (două persoane revenite din Franța, una din Ucraina și una din Cehia). 11 cazuri sunt locale, inclusiv o gravidă de la Ștefan Vodă.

„Din păcate, din cauza faptului că a fost ascunsă informația despre faptul că o persoană a intrat în contact cu o alta care s-a întors dintr-o țară unde sunt înregistrate multe cazuri de infectări cu COVID-19, mai avem caz de infectare în rândul personalului medic. Fac apel încă o dată către popupulație: fiți responsabili nu doar față de sine și apropiați, dar și față de personalul medical”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Oficialul a mai spus că, în prezent, 10 persoane sunt în stare gravă.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x