2 ianuarie și 8 mai 2023 – declarate zile de odihnă. Când vor fi recuperate?
Full Article 2 minutes read

2 ianuarie și 8 mai 2023 – declarate zile de odihnă. Când vor fi recuperate?

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de Hotărâre care prevede stabilirea zilelor de 2 ianuarie și 8 mai 2023 drept zile nelucrătoare, cu recuperarea ulterioară a acestora – pe 28 ianuarie și respectiv 13 mai.

Proiectul a fost elaborat ținând cont de faptul că în anul 2023 mai multe zile de sărbătoare nelucrătoare cad în zile de odihnă.

Potrivit prevederilor Codului Muncii, Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus/de lucru în alte zile, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de odihnă și de sărbătoare nelucrătoare.

Premierul Natalia Gavrilița a spus că „avem un an când și Crăciunul pe stil nou, și Anul Nou, și Crăciunul pe stil vechi sunt în weekend”.

„Am discutat cu colegii ca să oferim data de 2, înțelegem că oamenii au nevoie și de o zi liberă în condițiile în care pentru mulți din noi este perioada întâlnirilor cu cei care sunt departe de noi, cu rudele, prietenii care sunt în diaspora și vin acasă de sărbători”, a comunicat Gavrilița.

Premierul a mai pus că Moldova trebuie să aibă „o politică mai permanentă” în acest sens. „Trebuie să vedem dacă putem adopta acte legislative care ar introduce prevederi ca și alte țări – atunci când o sărbătoare națională este în weekend, să fie acordată ziua următoare. Eu rog Ministerul Muncii să analizeze practica altor țări, să vedem cum reglementăm noi fără aceste recuperări sau anumite reguli care sunt deja învechite”, a comunicat prim-ministra.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: