30 de zile de arest preventiv pentru moldovenii care ar fi traficat circa 100 de migranți din Orientul Mijlociu 
Full Article 2 minutes read

30 de zile de arest preventiv pentru moldovenii care ar fi traficat circa 100 de migranți din Orientul Mijlociu 

Cei 9 reținuți pentru traficarea a circa 100 migranți din regiunea Orientului Mijlociu au primit câte 30 de zile de arest preventiv. Încheierile au fost pronunțate de Judecătoria Chișinău (Sediul Ciocana), la solicitarea procurorilor Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). 

„Învinuiții sunt din Ceadîr-Lunga și Comrat, iar una din persoane este de sex femenin”, comunică reprezentanții PCCOCS.

Amintim că potrivit materialelor cazului, din vara anului 2021, în Moldova s-ar fi constituit o grupare infracțională transfrontalieră, formată din cetățeni moldoveni. Aceștia ar fi efectuat activităţi de transfer și transport de migranţi din Orientul Mijlociu, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României.

Astfel, au fost documentate 16 cazuri, fiind depistați circa 100 de migranți.

Gruparea infracțională ar fi acționat pe teritoriul României, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria și Bulgaria a grupurilor ilegale de migranți. Membrii grupării îi transportau pe migranți în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, destinația fiind Austria și Germania.

Migranții ar fi fost traficați în grupuri mici, de 6-10 persoane, iar prețul pentru activitatea de traficare varia între 5.000-8.000 euro de persoană (în funcție de distanța parcursă și segmentul de călătorie oferit).

Beneficiile materiale rezultate ar fi fost investite de membrii grupării infracționale, pe teritoriul Moldovei, în autoturisme de lux și imobile.

Transporturile ilegale de migranți ar fi fost efectuate cu sprijinul unor persoane prezente în autoutilitare, care ar fi avut rolul de a induce în eroare organele de control. Mai exact, acestea simulau că ar fi transportat regulamentar persoane și marfă.

Totodată, aceste transporturi ar fi beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul protecției transporturilor. Rolul acestora consta în verificarea prezenței în trafic a autorităților de aplicare a legii și în evitarea unor controale amănunțite în punctele de trecere a frontierei de stat a României.

Dintre figuranții cercetați în cadrul dosarului, patru au părăsit hotarele Moldovei și urmează a fi anunțați în căutare – anunțat anterior reprezentanții PCCOCS.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: