Mesajul lui Dodon, Chicu și Grecianîi, la 34 de ani după dezastrul nuclear de la Cernobîl
Full Article 3 minutes read

Mesajul lui Dodon, Chicu și Grecianîi, la 34 de ani după dezastrul nuclear de la Cernobîl

Astăzi se împlinesc 34 ani de la cel mai grav accident din istoria energiei nucleare – accidentul de la Cernobîl. Acesta a avut loc la data de 26 aprilie 1986, la 01:23 noaptea, când a explodat o centrală și a urmat contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Președintele Igor Dodon, speakerul parlamentului Zinaida Grecianîi și premierul Ion Chicu au publicat mesaje cu acest prilej.

„Vreau să exprim profunde sentimente de recunoștință celor peste 3500 de eroi ai neamului nostru care, prin sacrificiu, curaj și înaltă responsabilitate civică, au pus umărul la lichidarea consecințelor avariei nucleare de la Cernobîl. Semnul prețuirii noastre se îndreaptă spre persoanele care au suferit cel mai mult de pe urma acestei catastrofe și spre membrii Asociației Obștești „Uniunea Cernobîl din Moldova”, care țin aprinsă flacăra memoriei camarazilor și susțin familiile pentru care Cernobîl înseamnă oameni dragi care nu mai sunt. Împreună cu respectul și gratitudinea întregului popor, vreau să dau asigurări că, în calitate de șef al statului, voi depune eforturi susținute pentru a asigura drepturile și protecția socială oamenilor care au nevoie de ajutor”, a scris Igor Dodon.

Speakerul parlamentului Zinaida Grecianîi a asociat tragedia de la Cernobîl cu pandemia de coronavirus.

„Tragedia din 26 aprilie 1986 ne-a oferit o lecție dură, care este actuală mai ales în perioada aceasta, când o lume întreagă luptă cu pandemia ”COVID-19”. Este o nouă provocare globală, cu care trebuie să luptăm la fel de uniți și solidari, așa cum am procedat atunci”, a menționat Grecianîi.

Iar premierul Ion Chicu a mulțumit oamenilor care au participat la operațiunile de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl și a menționat că aceștia au fost și rămân eroi.

„Republica Moldova, pe atunci parte componentă a Uniunii Sovietice, și-a adus aportul la acțiunile de lichidare a consecințelor accidentului nuclear. Peste 3500 de concetățeni de-ai noștri au participat la acele operațiuni. Astăzi în viață sunt 2027. E greu de apreciat la justa valoare sacrifciul „lichidatorilor” consecințelor avariei de la Cernobîl. În schimb, putem afirma cu certitudine că fiecare dintre aceștia a salvat mii de alte vieți”, a notat Ion Chicu.

Raportul Forului Cernobîl din 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății, a atribuit accidentului 56 de decese directe, 47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian.

Același raport a estimat că peste 9 mii de persoane, din aproximativ 6,6 de milioane care au fost cel mai expuse, pot muri din cauza unei forme de cancer și a menționat 4 mii de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2002. Alte cca 336 mii persoane au fost evacuate.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: