36 de ani – explozia de la Cernobîl. Sandu: „Un exemplu despre cum niciun stat nu trebuie să-și sacrifice cetățenii”
Full Article 2 minutes read

36 de ani – explozia de la Cernobîl. Sandu: „Un exemplu despre cum niciun stat nu trebuie să-și sacrifice cetățenii”

Astăzi, 26 aprilie, se împlinesc 36 de ani de la accidentul de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, Ucraina. Președinta Maia Sandu declară că peste 3500 de locuitori ai Moldovei au fost trimiși atunci să lichideze consecințele. „Tragedia de la Cernobîl a devenit un exemplu despre cum niciun stat nu trebuie să-și sacrifice cetățenii”, a precizat Sandu. 

Președinta a menționat că cetățenii moldoveni au muncit în zona extrem de periculoasă a centralei atomice, s-au expus riscurilor și și-au sacrificat sănătatea.

„Iar astăzi peste jumătate din ei nu mai sunt în viață. Cei care au supraviețuit păstrează vie memoria camarazilor și susțin familiile pentru care Cernobîl înseamnă pierderea oamenilor dragi. Îmi exprim recunoștința față de toți cei care, în acele zile, au dat dovadă de eroism și au salvat sute de mii de oameni de pericolul contaminării radioactive”, scrie Maia Sandu, pe Facebook.

Șefa statului mai menționează că „tragedia de la Cernobîl a devenit un exemplu despre cum niciun stat nu trebuie să-și sacrifice cetățenii”.

„Războiul din Ucraina a readus în știri cuvântul „Cernobîl”, precum a readus în discuție și ideea folosirii armelor nucleare. Specularea cu acest subiect este iresponsabilă și extrem de periculoasă. Dacă prețuim viața și vrem să oferim oamenilor un viitor într-un mediu sigur, comunitatea internațională trebuie să înăsprească normele privind securitatea nucleară pentru a evita repetarea unor asemenea accidente”, comunică Sandu.

Și, mai ales, a adăugat președinta, „nu putem admite folosirea conștientă a armelor nucleare”.

„Vom salva viața doar dacă țările vor acționa solidar, pentru binele comun, punând în prim-plan protejarea oamenilor și a mediului înconjurător”, a conchis Maia Sandu.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: