60 de mite într-un minut
Patru istorii despre oamenii care nu acceptă corupția din Moldova
Un cetățean al Moldovei oferă mită, în medie, o dată la trei luni, iar un om de afaceri din țara noastră - o dată la două luni. Acestea sunt datele unei cercetări efectuate de PNUD. Adică, în medie, în fiecare minut al zilei de muncă, 60 de oameni din țară dau cuiva mită. Experții consideră corupția una dintre principalele probleme ale Moldovei, din care cauză mulți locuitori ai republicii părăsesc țara pentru totdeauna. Dar sunt și dintre cei care nu doresc nici să plece, nici să accepte o asemenea stare de lucruri. NM a pregătit patru istorii video despre oameni obișnuiți care, cu forțele proprii, luptă împotriva sistemului.
Conform datelor unei cercetări ale Programului ONU pentru Dezvoltare, volumul mitei în Moldova a depășit, în anul 2017, suma de 400 de milioane de lei.
1
Visul american: deschiderea restaurantului fără a da mită
Americanii David Smith și Matthew Stallman, împreună cu partenerul lor din Moldova Vladislav Șuleanschi, au deschis la Chișinău un restaurant cu bucătărie americană „Smokehouse". Ei știau că una dintre problemele principale din Moldova este corupția, însă au decis de la bun început că nu vor da nicio mită. Întreprinzătorii s-au confruntat cu o mulțime de dificultăți, însă întotdeauna încercau să rezolve problemele fără a plăti mită.
VLADISLAV ȘULEANSCHI:
„Pentru a obține autorizație, este necesară o ștampilă. Documentele trebuie neapărat să fie ștampilate. Eu am o tonă de hârtii. Și toate acestea - în secolul XXI".
DAVID SMITH:
„După trei ani, eu înțeleg că noi eram naivi. A fost mai rău decât presupuneam. Însă în același timp, oportunitățile care apar aici, indiferent de ceea ce intenționați să deschideți - sushi bar, restaurant sau orice altceva - sunt mult mai variate decât vă imaginați. Acesta este echilibrul. Aici, puteți să vă ocupați de orice, însă este foarte complicat".

2
Taxe necopilărești în grădinițele din Chișinău
Iulia Nazaria, locuitoare din Chișinău, și-a dat copilul la o grădiniță de stat. Pentru înscrierea copilului în instituția preșcolară, i-au fost solicitați 1500 de lei. După aceasta, ea plătea „benevol" taxe - 600 de lei, până când fiul ei s-a îmbolnăvit. Timp îndelungat, copilul nu a frecventat grădinița. Educatoarea a început s-o sune pe Iulia, însă nu pentru a întreba ce s-a întâmplat cu copilul. O interesa o singură întrebare: când părinții vor aduce „taxa" benevolă. După aceasta, Iulia a decis să nu mai plătească bani. Copilul a început să fie intimidat psihologic. Iulia a scris o cerere la Centrul Național Anticorupție și a creat organizația neguvernamentală „Părinți Solidari", pentru a se opune taxelor în instituțiile de învățământ.
IULIA NAZARIA:
„Eu consider că astfel de colectări de bani în instituțiile de învățământ sunt permise la nivel de stat. Pentru că se știe că mijloacele financiare pentru învățământ sunt insuficiente".

3
Minunatul vecin
Tamara Ciochină, locatară a unei curți din centrul Chișinăului, încearcă deja de mai mulți ani să se opună vecinului care, „într-un mod miraculos", reușește să obțină documente permisive pentru construcția și înregistrarea imobilului. Astfel, vecinul a ridicat o construcție cu suprafața de 24,7 metri pătrați, chiar dacă avea autorizație pentru o construcție cu suprafața de doar 8,7 metri pătrați.

În anul 2018, Tamara Ciochină a reușit să obțină o victorie de scurtă durată: primăria capitalei a dat o indicație care prevedea demolarea construcției neautorizate. Construcția a fost demolată, însă după aceasta, s-au început „minunile" - Î.S. „Cadastru" a înregistrat retroactiv construcția cu suprafața de 24,7 metri pătrați cu numărul „Zero". Tamara Ciochină continuă lupta împotriva construcției neautorizate.
TAMARA CIOCHINĂ:
„Imaginați-vă, el a demolat gardul pentru a construi altul nou. Așa a fost indicat în acte, dar în realitate, construia aici un sediu pentru oficii".

4
N-a luat mită - la închisoare
Igor Savin a activat în calitate de revizor în cadrul Direcției control financiar și revizie din cadrul Ministerului Finanțelor. În luna februarie 2011, el a fost trimis să verifice o întreprindere de stat. În timpul verificării, a depistat numeroase încălcări.

Directorul întreprinderii i-a propus mită, însă Igor Savin a refuzat. După aceasta, directorul întreprinderii s-a adresat la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, declarând că Igor Savin estorchează bani. Colaboratorii Centrului au organizat percheziții și l-au învinuit de corupție. Doar după ce Igor s-a aflat o vreme la închisoare și după numeroase litigii, Curtea Supremă de Justiție l-a declarat nevinovat pe Igor Savin.
IGOR SAVIN:
„Adesea, mulți așa-ziși funcționari de stat își folosesc funcțiile în scopuri personale. Acestea sunt un fel de sindicate profesionale pe interese: frate, cumătru, cumnat. Dacă treci drumul cuiva din aceștia, treci drumul unei turme întregi. Nu, nu unei turme, ci unei haite de câini turbați, credeți-mă. Însă ei se tem foarte tare atunci când tu ai dreptate și îți cunoști drepturile. Dacă nu le știi, te vor înghiți și nu se vor îneca".

Text: Andrei Ghilan
Video: Serghei Roșca
Prezentare: Tatiana Bulgac
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: