Ministrul Energiei: Moldova nu va mai cumpăra gaze de la Gazprom. Cum a reacționat Moscova
Full Article 3 minutes read

Ministrul Energiei: Moldova nu va mai cumpăra gaze de la Gazprom. Cum a reacționat Moscova

Republica Moldova nu va mai cumpăra gaze de la gigantul energetic rus Gazprom. Cel puțin asta a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, referindu-se la la regiunea din dreapta Nistrului și nu la zonele separatiste. Declarațiile lui Parlicov sugerează că Moldova și-a consolidat independența față de gazul rusesc. Moscova a reacționat spunând că discuțiile continuă, mai ales pentru că Moldova are datorii față de Gazprom.

Dreapta Nistrului a încetat să mai cumpere gaze de la Gazprom în decembrie 2022. Nu era clar la momentul respectiv dacă decizia va deveni permanentă.

Parlicov a declarat că Moldova a reușit să procure gaz de la furnizorii europeni la un preț mai bun decât cel oferit de Gazprom.

Moldova cumpără în continuare electricitate generată într-o centrală electrică din Transnistria care folosește gazul Gazprom. Parlicov nu a dat niciun indiciu că acest lucru se va schimba.

„Nu vom mai cumpăra gaze naturale de la Gazprom pentru teritoriul controlat de autoritățile constituționale (de la Chișinău)”, a declarat el prin legătură video la o conferință ținută la București, notează HotNews.

Compania de stat Gazprom furnizează în continuare 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi către Transnistria, o enclavă a Republicii Moldova, susținută de Rusia, care s-a separat violent de conducerea Chișinăului după căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Contactele dintre Republica Moldova și gigantul energetic rus Gazprom continuă, mai ales că Moldova are datorii, a transmis luni Kremlinul, după declarațiile făcute de ministrul moldovean al energiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că relațiile dintre Gazprom și Republica Moldova trebuie să fie clarificate.

„Da, acum puteți cumpăra gaz pe loc, care până la urmă, după origine, se va dovedi cel mai probabil rusesc pe piața europeană. Este posibil ca Moldova să fi făcut asta. Piața spot este de așa natură încât astăzi poate fi mai ieftină decât gazul prin conducte [Rusia îl furnizează în principal prin contracte pe termen lung], dar mâine va fi mult mai scump. Și trebuie să calculăm aici cumva în funcție de indicatori medii, într-un o anumită perspectivă. De aceea, bineînțeles, trebuie să înțelegem detaliile. Și principalul lucru este să stingem toate relațiile de datorii ale părții moldovenești cu Gazprom”, a reiterat Peskov.

Ulterior, și serviciul de presă al companiei Gazprom a scris pe contul oficial de Telegram că Moldovagaz depune zilnic cereri către concernul rus pentru aprovizionarea cu gaz.

Ministrul Energiei: Moldova nu va mai cumpăra gaze de la Gazprom. Cum a reacționat Moscova

screen NM


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: