A doua scumpire a creditelor de la începutul anului. Banca Națională a ridicat, din nou, rata de bază
Full Article 2 minutes read

A doua scumpire a creditelor de la începutul anului. Banca Națională a ridicat, din nou, rata de bază

Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază cu două puncte procentuale – de la 8,5% la 10,5%. Anunțul a fost făcut de către guvernatorul BNM Octavian Armașu, în cadrul unei conferințe de presă din 15 februarie. Ratele la credite și depozite overnight au crescut cu 2% – până la 12,5% și 8,5%.

Este a doua majorare a ratei de baze din acest an: pe 13 ianuarie, BNM, a ridicat rata cu 2% – de la 6,5% la 8,5%. Potrivit BNM, măsurile urmează să slăbească presiunea inflației.

Potrivit BNM, în ianuarie 2022, inflația a ajuns la 16,6%, însă prognozele arată că aceasta va continua să crească, ajungând la nivelul mediu de 18,8%. În cel de-al treilea trimestru, inflația ar putea ajunge la 20,6%.

Rata de bază este procentul minim cu care BNM acordă credite băncilor comerciale. Cu cât este mai înaltă rata de bază, cu atât sunt mai mari dobânzile la creditele oferite de bănci. În același timp, majorarea ratei de bază provoacă creșterea dobânzilor procentuale a depozitelor.

Timp de un an, rata de bază din Moldova a crescut cu aproape 8 puncte procentuale: de la 2,65% până la 10,5%. În 2020, rata de bază a fost mișcorată de la 7,5% la 2,65%.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: