A fost creată Rețeaua „Uniți pentru Moldova”: va fi gestionată de 9 deputați, inclusiv din Parlamentul European
Full Article 2 minutes read

A fost creată Rețeaua „Uniți pentru Moldova”: va fi gestionată de 9 deputați, inclusiv din Parlamentul European

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Mihai Popșoi a anunțat că împreună cu 3 deputați din Parlamentul European, 3 deputați din Parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene și alți 2 deputați din Parlamentul de la Chișinău a creat Rețeaua „Uniți pentru Moldova”.

Popșoi a menționat că Platforma are scopul să sprijine Republica Moldova și aspirațiile sale europene.

Platforma va fi gestionată de un Comitet de directori format din 9 persoane. Este vorba despre: Andrius Kubilius (EPP), Siegfried Mureșan (EPP) Petras Austrevicius (ALDE), Johannes Schraps (SPD – Germania), Valentina Martinez Ferro (PP – Spania) Gustaf Gothberg (Moderata – Suedia), Doina Gherman, (PAS) Ina Coșeru, (PAS) și Mihai Popșoi (PAS).

Ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare din Republica Moldova au demonstrat dorința puternică a societății de a se alinia cu occidentul, lucru care a fost recunoscut în mod corespunzător de Comisia Europeană, atunci când, în iunie 2022, a acordat Moldovei statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. Acum este momentul crucial ca Europa să demonstreze reciprocitate față de societatea moldovenească și o poziție fermă față de acțiunile agresive ale Rusiei. Dacă acționăm rapid, sprijinul politic pentru calea europeană a Republicii Moldova ar putea fi suficient pentru a o proteja de încercările Rusiei de a prelua mai mult control în regiune”, se menționează în Declarația de constituire a rețelei de suport pentru Republica Moldova.

Reprezentanții Parlamentului de la Chișinău au menționat că „Uniți pentru Moldova” are misiunea de a facilita coordonarea și susținerea pe următoarele subiecte prioritare pentru țara noastră, cum ar fi:

  • procesul de integrare în UE – începutul negocierilor, integrarea graduală a Moldovei pe piața unică a UE;
  • contracararea dezinformării rusești și a altor amenințări hibride;
  • consolidarea securității regionale și securității energetice a Moldovei;
  • combaterea corupției și consolidarea statului de drept;
  • sprijin financiar și asistență;
  • reevaluarea și revitalizarea eforturilor de găsire a unei soluții politice privind Transnistria, cu ajutorul Uniunii Europene și a Vestului.

Rețeaua „Uniți pentru Moldova” se va întruni fizic, dar și online și va include politicieni, experți, lideri de opinie din toată Europa. Pe data de 23 mai 2023 va avea loc prima ședință în format online.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: