A fost desemnat cuvântul anului 2019. Care este acesta
Full Article 2 minutes read

A fost desemnat cuvântul anului 2019. Care este acesta

„Ei” a fost desemnat cuvântul anului 2019. Experții de la dicționarul american Merriam-Webster au anunțat această decizie, pe baza creșterii cu 313 la sută a căutărilor pe site în acest an, comparativ cu cel trecut, anunță Mediafax, ieri, 10 decembrie. 

„Ei/ Ele (they)” este recunoscut drept pronume singular non-binar, după ce utilizarea lui a devenit populară în rândul celor care nu se identifică nici cu persoanele de sex feminin, nici cu cele de sex masculin. Cu toate acestea, adaptarea pronumelui „ei/ ele (they)” a generat criticile celor care susțin că este „incorectă din punct de vedere gramatical”.

„Trebuie să spun că este surprinzător pentru mine”, a declarat Peter Sokolowski, lexicograf și redactor Merriam-Webster, înaintea anunțului făcut marți.

„Este un cuvânt pe care îl știm și îl iubim cu toții. Atâția oameni foloseau dintotdeauna acest cuvânt”, a adăugat el.

Sokolowski și echipa sa monitorizează vârfurile în căutări, iar „ei/ ele” a început să crească la începutul lunii ianuarie a anului trecut, odată cu apariția modelului Oslo Grace pe marile podiumuri de modă. Pronumele „they” a ajuns să fie discutat și la Hollywood, după ce cântărețul britanic Sam Smith a anunțat că se declară oficial non-binar, explicând că nu se simte „nici bărbat, nici femeie, ci undeva între”.

Lexicografi și lingviști sprijină inițiativa de a utiliza pronumele „they” la singular. American Dialect Society a ales pronumele „it” drept cuvântul anului 2015.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: