A fost modificată procedura de selectare a candidaților la funcția de membru al CSM și CSP. Noile prevederi
Full Article 2 minutes read

A fost modificată procedura de selectare a candidaților la funcția de membru al CSM și CSP. Noile prevederi

Proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și organelor specializate ale acestora a fost votat în lectură finală. Documentul a fost susținut astăzi, 17 februarie, cu votul a 54 de deputați.

Modificările legislative adoptate au scopul creării unei comisii specializate de evaluare a integrității candidaților la funcții administrative din cadrul CSM și CSP. Reieșind din specificul Comisiei de evaluare, precum și din necesitatea de a exclude orice formă de control sau imixtiune în activitatea acesteia, Comisia de evaluare va dispune de independență funcțională și autonomie administrativă.

Comisia de evaluare va fi constituită din șase membri. Trei dintre ei vor fi numiți de partenerii de dezvoltare. Ceilalți vor fi propuși de către Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție, reieșind din numărul de mandate obținute.

Comisia va evalua integritatea candidaților, în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale, a respectării unor standarde de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupție. De asemenea, Comisia de evaluare va analiza averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, precum și veniturile și cheltuielile candidaților.

De menționat că proiect de lege, odată adoptat, va fi aplicat pe o perioadă prestabilită de timp, până la data de 31.12.2022.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: