A fost semnat acordul privind un singur control la vama Leușeni-Albița: „Dovada că Moldova este un partener de încredere al UE”
Full Article 3 minutes read

A fost semnat acordul privind un singur control la vama Leușeni-Albița: „Dovada că Moldova este un partener de încredere al UE”

Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco împreună cu omologul său român, Lucian Bode au semnat, pe 9 februarie, Acordul controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere al frontierei de stat Leușeni – Albița, pe sensul de intrare în România. 

Potrivit reprezentanților MAI, scopul Acordului constă în dezvoltarea relațiilor de cooperare între structurile cu atribuții la frontierele Republicii Moldova şi României, în domeniul gestionării integrate a frontierelor. Astfel, Acordul va contribui la garantarea securității frontierei dintre Republica Moldova și România, care este frontiera externă a Uniunii Europene, precum și la asigurarea securității naționale, bunăstării economice a ambelor state, prevenirea și lupta împotriva criminalității transfrontaliere organizate și terorismului Internațional. În același timp, va servi o soluție de deblocare a lanțului logistic de aprovizionare, în contextul crizei generate de războiul din Ucraina.

Odată cu instituirea controlului coordonat al traficului în baza principiului „oprire unică”, va avea loc accelerarea și facilitarea traversării frontierei comune, fapt care va reduce timpul de așteptare la trecerea hotarului, inclusiv a transportului de mărfuri.

,,Acordul pe care l-am semnat azi în numele țărilor noastre este un început al unei cooperări la nivel înalt, care va fi mai proactivă și adaptată vremurilor prezente. Noi știm că echipele moldo-române aflate în punctul de trecere a frontierei Leușeni – Albița deja lucrează consolidat de mai multă vreme. De anul trecut, s-a alăturat și Frontex în misiunile de protecție a frontierei de stat. Iată cum noi evoluăm împreună, aceștia fiind primi pași spre calea europeană și integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a menționat  Ana Revenco.

Ministrul Afacerilor Interne al României Lucian Bode a declarat că semnarea acestui acord „este o dovadă că Republica Moldova este un partener de încredere al UE”.

„Mă bucur să colaborăm și să lucram împreună în beneficiul cetățenilor și sunt sigur că demersurile comune nu se opresc aici ”, a adăugat acesta.

Respectiv, controlul coordonat va demara de îndată ce vor fi finalizate toate procedurile interne, atât în Republica Moldova, cât și în România și pregătirea infrastructurii necesare. Deja sunt întreprinse măsuri preparatorii și sunt depuse toate eforturile pentru ca lansarea activității în noul format să fie realizată cât mai curând posibil.

MAI precizează că Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat în punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe, pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război.

Documentul va fi valabil pentru o perioadă de șase luni, ulterior stabilindu-se prelungirea lui, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control. Prelungirea valabilității se va realiza pe cale diplomatică. Aplicarea Acordului poate fi suspendată temporar, în totalitate sau parțial, de oricare dintre părți, din motive de securitate națională, de ordine publică ori de sănătate publică.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: