A noua zi de război în Ucraina. LIVE TEXT
Full Article 9 minutes read

A noua zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

Astăzi se împlinesc nouă zile de la începutul războiului din Ucraina. Țara vecină continuă să reziste, în timp ce trupele militare rusești ajung în tot mai multe orașe. Noaptea trecută trupele ruse au bombardat teritoriul centralei nucleare Zaporojie, ceea ce a provocat un incendiu. Kievului susține că nu sunt victime, însă mai mulți lideri europeni se arată deosebit de îngrijorați de acțiunile militare în apropierea centralei. Urmează o ouă rundă de negocieri între Kiev și Moscova. NM transmite în regim live tot ce se întâmplă pe 4 martie. 

*reîncărcați periodic pagina pentru informații actualizate.

17:22

ONU: 331 de civili au murit de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

15:04 

14:33

Consiliul Federației a aprobat proiectul de lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru „informații false despre armata rusă”. Toți senatorii au votat „pentru”.

14:31

Kremlinul a refuzat discuțiile directe dintre Putin și Zelenski. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al instituției prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Peskov.

14:29 Melitopol, manifestație împotriva prezenței trupelor rusești

14:06 Aeronavele din Rusia, dirijate pe Aeroportul din Tel Aviv cu steagurile Ucrainei

14:00 Putin, despre poziția Rusiei față de „vecini”

„Nu avem nicio – și mereu am spus asta – nicio intenție rău-voitoare față de vecinii noștri. I-aș sfătui să nu tensioneze situația, să nu adopte nicio restricție”, a declarat Putin la ceremonia dedicată ridicării steagului pe nava „Mareșalul Rokossovskii”, la care a participat prin video-conferință.

13:56

Consiliul ONU pentru drepturile omului a adoptat cu majoritate de voturi o rezoluție care prevede înființarea unei comisii independente, care să desfășoare o anchetă cu privire la încălcarea drepturilor omului în Ucraina, informează Reuters.

Datoria noastră comună este tragerea la răspundere, pe calea documentării și verificării infracțiunilor comise de Rusia și depistarea celor vinovați”, a declarat reprezentantul Ucrainei la ONU Evghenia Filipenko.

Rusia neagă atacul asupra civililor din Ucraina, iar reprezentantul rus Evghenii Ustinov a declarat că susținătorii rezoluției „utilizează orice mijloace pentru a acuza Rusia de evenimentele din Ucraina”.

În favoarea rezoluției au votat 32 de țări. 13 s-au abținut, iar Rusia și Eritrea au votat împotrivă. De precizat că rezoluțiile ONU nu produc efecte juridice.

A noua zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

zerkalo.io

13:18

Noua copertă a publicației Politico

13:10

Pe 4 martie, și-au sistat activitatea parțial sau în totalitate site-urile Deutsche Welle, Meduza, BBC, Radio Svoboda, informează Novaya Gazeta.

13:06

Duma de Stat a Rusiei a adoptat în prima lectură un proiect de lege, care permite Procuraturii accesul la datele personale ale cetățenilor ruși cu scopul „colectării datelor statistice și îndeplinirii altor funcții”.

 

12:31

Consiliul de directori ai Lukoil și-a exprimat îngrijorarea față de evenimentele tragice din Ucraina și compasiunea pentru toți cei afectați.

Noi milităm pentru încheierea cât mai grabnică a conflictului armat și susținem în totalitate soluționarea pe cale pașnică, în cadrul negocierilor, și prin mijloace diplomatice”, se arată în declarația companiei, citată de Meduza.

Coproprietarul „Lukoil”, Vaghit Alekperov suportă, zilnic, începând cu 24 februarie, pierderi în mărime de 1 miliard de dolari pe zi, scriu jurnaliștii ruși.

12:25

Primarul de Odesa Ghennadii Truhanov le-a propus oamenilor de cultură din Rusia, care pledează împotriva războiului, să se mute „după victorie” din Rusia la Odesa.

Reacția vine după ce speakerul Dumei de Stat a Rusiei le-a sugerat oamenilor de cultură să demisioneze, dacă nu susțin „operațiunea militară specială”.

A noua zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

12:20 Președinta țării Maia Sandu a vorbit despre incidentele cu implicarea refugiaților

Președinta țării, Maia Sandu:

„Războiul din Ucraina creează o atmosferă tensionată în regiune, inclusiv în țara noastră. Oamenii sunt speriați și nervoși – și cetățenii moldoveni, pomeniți cu un conflict armat la frontieră, dar, mai ales refugiații sosiți din țara vecină, ajunși pe drumuri fugind din calea bombelor.

În aceste condiții, este important să nu generalizăm incidente izolate cu implicarea refugiaților, dar să căutăm soluții pașnice pentru ele. Să nu distribuim materiale video și postări care ne divizează, incită la ură față de refugiați și contribuie la încordarea atmosferei în țară. Vă îndemn să fim îngăduitori, să avem răbdare unii cu alții. Iar, la nevoie, poliția va interveni oricând pentru a soluționa neînțelegerile apărute.

În același timp, atenționez că este inacceptabil și iresponsabil ca incidentele cu implicarea refugiaților să fie speculate de persoane în funcții publice, demnitari și aleși, în scopuri politice. Manipularea intenționată cu tensiunile dintre oameni, în condiții de război la hotarul țării, va fi penalizată. Acumularea de capital politic prin exploatarea fricilor oamenilor speriați de război este ilegitimă și josnică”.

12:18

Odesa se pregătește de apărare

Un jurnalist din Odesa a publicat pe pagina sa de Facebook imagini în care se vede cum locuitorii orașului Ciornomorsk, regiunea Odesa, se pregătesc de apărarea localității. Ciornomorsk se află la 30 km de Odesa.

11:54

Panasonic suspendă operațiunile comerciale cu Federația Rusă

„Panasonic Group este foarte îngrijorat din cauza situației actuale din Ucraina. Vrem să exprimăm cele mai profunde condoleanțe tuturor victimelor. Sperăm că lumea va reveni cât se poate de repede la pace și siguranță”, se arată în comunicatul companiei.

11:47

Ministerul rus al Apărării a publicat propria versiune a incendiului care a izbucnit la centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar (Ucraina). Potrivit oficialilor de la Moscova, focul a izbucnit din cauza „naționaliștilor ucraineni”.

Potrivit oficialilor ruși, „ucrainenii naționaliști au întreprins o tentativă mosntruoasă de provocare la centrala nucleară din Zaporojie”. Mai precis, Moscova a anunțat că „un grup de diversioniști a incendiat blocul de instruire, după care a părăsit clădirea”.

11:20

Compania Yandex publicat o adresare către acționari, în contextul consecințelor provocate de restricțiile adoptate după invazia Ucrainei de către armata rusă. Compania a anunțat pe 4 martie că, dacă deținătorii de acțiuni își vor cere banii. Compania nu își va putea onora datoriile.

10:48

Ministerul  Informației din Belarus a restricționat accesul la două portaluri ucrainene: RBK Ukaina (rbc.ua) și inforesist.org.

Guvernul de la Minsk a motivat decizia prin faptul că cele două instituții de presă „au publicat materiale extremiste”.

10:40

Casa de modă Hermes a anunțat că își închide, de astăzi, magazinele din Rusia.

Birourile de achitectură Herzog & de Meuron, britanicii Zaha Hadid Architects și David Chipperfield Architects și MVRDV părăsesc Rusia și își suspendă proiectele.

Compania Swarovski a anunțat că suspendă vânzările în Rusia.

10:37

Forțele armate ucrainene au doborât un avion rusesc, care zbura în regiunea stațiunii Zatoka din Ucraina. Potrivit Kievului, aparatul de zbor ataca un obiect de infrastructură militară.

Pilotul, care a reușit să se catapulteze, este căutat. Precizăm că Zatoka se află la circa 60 de km de portul Odesa.

În ajun, o navă estoniană sub pavilionul Panamei s-a scufundat. Toți cei 6 membri ai echipajului au fost salvați.

10:05

Actorii Mila Kunis și Ashton Kutcher au înregistrat un video prin care își manifestă sprijinul pentru Ucraina. Actrița, care este originară din Ucraina, a declarat că, astăzi, mai mult decât oricând se mândrește cu patria sa.

Cuplul va dona $3 mln pentru Ucraina.

09:42

În noaptea de 3 spre 4 martie, liderul Ceceniei Ramzam Kadirov s-a adresat președintelui Rusiei „cu o cerere de a da ordin luptătorilor ceceni din Ucraina și de a închide ochii la toate”. În acest caz, asigură el, „totul se va termina într-o zi două”.

09:40

Zelenski a supraviețuit la cel puțin trei tentative de asasinat într-o zi. Despre aceasta comunică ediția britanică The Times.

09:37

Anchetatorii Tribunalului de la Haga au plecat aseară în Ucraina, potrivit BBC.

09:35

În ultimele 12 ore, polițiștii de frontieră din Republica Moldova au înregistrat 29.398 traversări persoane, dintre care un număr de 15.877 pe sensul de ieșire din țară. Cele mai multe traversări au fost ai cetățenilor străini – 24.460.

Cea mai ”activă” frontieră a fost cu România – 18.514 din totalul de traversări, iar 10.868 treceri au fost semnalate în punctele de trecere situate la granița moldo-ucraineană.

Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, un număr total de 17.570 treceri au fost consemnate, dintre care 9.541 pe direcția intrare în Republica Moldova și alte 8.029 treceri la ieșire din țară. Totodată, numărul de 5.857 au constituit trecerile minorilor ucraineni de până la 14 ani inclusiv.

09:32

Autoritățile Cehiei din cauza afluxului de refugiați din Ucraina au introdus starea de urgență pentru cel puțin 30 de zile.

08:43

În Rusia a venit rândul și presei regionale: și-a încetat activitatea canalul de televiziune TV-2.

„Sincer să fiu, am decis ieri să-mi adun colegii și să anunț încetarea activității pentru că a devenit imposibil să lucrăm așa cum considerăm noi și nu vom lucra așa cum cred autoritățile Federației Ruse”, a spus editorul șef Victor Muchnik, care a menționat că în seara zilei de 3 martie canalul a primit al doilea avertisment de la Roskomnadzor, iar seara a fost blocat.

08:40

Companiile continuă să părăsească piața rusă din cauza războiului și a sancțiunilor. Google a suspendat vânzarea de publicitate în Rusia. Iar Serviciul de închiriere Airbnb și-a suspendat activitatea nu doar în Rusia, ci și Belarus.

08:36

În contextul incendiului de la centrala atomică din Zaporijie, autoritățile moldovenești declară că nu se atestă creșteri ale nivelului radiației și nu există pericol pentru populația noastră.

07:56

Noaptea trecută a avut loc un incendiu pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie. A fost rezultatul unui atac. Nu s-au înregistrat victime sau răniți în urma incendiului.

A noua zi de război în Ucraina. LIVE TEXT

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit seara în ședință și a votat pentru instituirea stării de alertă în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: