Academia de Științe a comentat inițiativa PAS privind „limba română“: Adevărul istoric trebuie recunoscut
Full Article 2 minutes read

Academia de Științe a comentat inițiativa PAS privind „limba română“: Adevărul istoric trebuie recunoscut

Academia de Științe a Moldovei (AȘM) susține inițiativa deputaților PAS pentru substituirea în textul legilor Republicii Moldova și în Constituție a sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română”. Într-o declarație oficială AȘM a subliniat prin introducerea sintagmei „limba română” în toate legile va fi recunoscut adevărul științific.

„Readucerea în normalitate legislativă a denumirii corecte a limbii noastre ar pune capăt infinitelor discuții inutile care se duc în jurul acestei probleme, tuturor speculațiilor care se fac de câteva decenii, ar spori imaginea republicii noastre în întreaga lume și ar asigura procesul ei de integrare europeană”, se arată în declarație.

Academia a menționat că prin Hotărârile din 1994 și 1996 ale Prezidiului și Adunării Generale a AȘM, în cadrul conferințelor științifice naționale și internaționale, în interviurile pe care membrii și conducerea instituției le-au acordat cu diferite ocazii, aceasta s-a pronunțat în repetate rânduri pentru restabilirea acestui adevăr științific despre limba română.

Amintim că PAS a pregătit un proiect de lege pentru implementarea mai multor hotărâri a Curții Constituționale printre care și decizia de acum 10 ani când Înalta Curte a menționat că „Declarația de Independență e mai presus decât Constituția”, unde limba de stat e menționată limba română.

Potrivit proiectului, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, „limba moldovenească” la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

Menționăm că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a reacționat la proiectul de lege al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) cu privire la introducerea „limbii române” în toate legile. El a spus că autoritățile trebuie să se ocupe de „problemele care îi interesează pe oameni”. „Noi ce acum de limbă trebuie să ne ocupăm?”, a declarat fostul șef de stat.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: