„Acest regim nu este demn de poporul belarus”. Svetlana Tihanovskaya a anunțat grevă națională
Full Article 2 minutes read

„Acest regim nu este demn de poporul belarus”. Svetlana Tihanovskaya a anunțat grevă națională

Principalul contracandidat a lui Alexandr Lukașenko la alegerile prezidențiale, Svetlana Tihanovskaya, a declarat că, din 26 octombrie, în Belarus va începe o grevă la nivel național, scrie portalul Meduza.io.

„Regimul a arătat din nou belarușilor că violența este singurul lucru de care este capabil”, se arată în declarația publicată pe canalul de Telegram al Svetlanei Tihanovskaya. „Să detonezi grenade luminoase în mijlocul mulțimii de oameni și sub ferestrele maternităților – nu este putere”, scrie Tohanovskaya, care a adăugat că „acest regim nu este demn” de poporul belarus și că „pierde puterea”.

Pe 25 octombrie a expirat termenul „ultimatumului” anunțat anterior de Tihanovskaya. Aceasta solicita ca Lukașenko să-și anunțe demisia, iar în Belarus să înceteze agresiunea față de protestatarii pașnici. De asemenea, aceasta cerea ca deținuții politici să fie eliberați. Condițiile ultimatumului nu au fost îndeplinite.

Pe 25 octombrie la Minsk s-a desfășurat protestul „Ultimatumul național”, care potrivit presei independente din Belarus, a fost una dintre cele mai ample demonstrații din ultimul timp și a adunat circa 100 000 de oameni. Forțele de ordine ar fi făcut uz de grenade luminoase și de gloanțe de cauciuc.

BBC scrie, cu trimitere la grupul „Vesna” că circa 200 de manifestanți au fost reținuți.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: