„Aceste dispoziții reflectă experiența altor state”. Reacția BNM la criticile lui Ion Chicu
Full Article 2 minutes read

„Aceste dispoziții reflectă experiența altor state”. Reacția BNM la criticile lui Ion Chicu

Banca Națională a Moldovei (BNM) a reacționat la declarațiile premierului Ion Chicu, privind eliminarea „privilegiilor” de care se bucură funcționarii instituției. Într-un comunicat publicat pe 9 iunie, reprezentanții BNM argumentează că instituția are un statut special deoarece joacă un rol important în menținerea stabilității financiare.

„Statutul special, dar și necesitatea unor mecanisme de protecție care să asigure exercitarea deplină a atribuțiilor corespunzătoare ale autorității de supraveghere și rezoluție bancară, inclusiv suportarea de către aceasta a costurilor aferente proceselor intentate împotriva angajaților săi, sunt recunoscute și consacrate la nivel internațional în principalele documente sectorial”, se arată în declarație.

Potrivit documentului, suficiența cadrului legal de asigurare a independenței Băncii Naționale face parte din verificările efectuate de donatorii și partenerii internaționali (FMI, UE) înainte de disbursarea mijloacelor bănești.

În context, BNM menționează că dispozițiile alineatului (2) din art. 35 al Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei transpun principiile și standardele internaționale aplicabile domeniilor de competență ale BNM, inclusiv ca urmare a evaluărilor cadrului legal național realizate de organismele internaționale.

„Aceste dispoziții reflectă experiența altor state și reprezintă o condiție indispensabilă pentru asigurarea independenței și exercitarea atribuțiilor băncii centrale care sunt foarte complexe și au un impact pregnant asupra securității economice naționale”, subliniază BNM.

Reacția vine după ce, luni, 8 iunie, prim-ministrul Ion Chicu a criticat acțiunile BNM, căci din banii statului este asigurată asistența juridică a funcționarilor săi, suspectați de implicare în furtul miliardului din sistemul bancar al RM. El a menționat că guvernul va pregăti un proiect de modificare a legislației „pentru a elimina privilegiile absolut neîntemeiate de care beneficiază funcționarii BNM”.

Noiembrie 2014. Din sistemul bancar al țării se fură 1 miliard de dolari. Conducerea Băncii Naționale joacă un rol activ…

Gepostet von Ion Chicu am Montag, 8. Juni 2020

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: