Acte de identitate gratuite pentru refugiații ucraineni din Moldova. Cât timp vor fi valabile?
Full Article 2 minutes read

Acte de identitate gratuite pentru refugiații ucraineni din Moldova. Cât timp vor fi valabile?

În Republica Moldova va fi introdusă acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, pe o perioadă de 1 an. Un proiect de hotărâre de Guvern a fost aprobat în cadrul ședinței din 18 ianuarie. 

Persoanele care vor solicita protecție temporară vor putea obține un document de identitate, eliberat cu titlu gratuit, pe un termen de un an.

Datele privind beneficiarii de protecție temporară vor fi înregistrate în Sistemul informațional automatizat al autorității competente pentru străini și vor putea fi accesate prin platforma de interoperabilitate MConnect.

„Proiectul va contribui la o gestionare mai eficientă a fluxurilor migraționale, legalizarea și monitorizarea refugiaților aflați pe teritoriul țării”, comunică reprezentanții Guvernului.

Totodată, proiectul conține prevederi referitoare la condițiile pentru acordarea protecției temporare, drepturile și obligațiile beneficiarilor, procedurile privind obținerea documentului de identitate și atribuțiile instituțiilor implementatoare privind accesul la drepturile fundamentale asigurate în cadrul normativ.

„La fel, proiectul va contribui la asigurarea și garantarea dreptului la nereturnare în țara de origine a persoanelor strămutate din Ucraina, stabilirea expresă a drepturilor la servicii și măsuri de cazare, asistență socială, medicală și de educație, asigurarea protecției împotriva abuzurilor, exploatării și discriminării”, adaugă autoritățile.

Pe 2 ianuarie 2023, reprezentanții Guvernului declarau că prin Republica Moldova au trecut peste 600.000 de cetățeni fugiți din calea războiului. În țară au rămas în jur de 86.000 de refugiați, dintre care jumătate sunt copii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: