Activitatea ,,Danube Oil Company” din Giurgiulești a fost suspendată. După 4 zile, incendiul încă nu a fost lichidat
Full Article 4 minutes read

Activitatea ,,Danube Oil Company” din Giurgiulești a fost suspendată. După 4 zile, incendiul încă nu a fost lichidat

Activitatea întreprinderii SRL ,,Danube Oil Company” din Giurgiulești, Cahul a fost suspendată din data de 23 ianuarie curent. Inspectoratul pentru Protecția Mediului a luat această decizie, după ce în cadrul controlului a depistat mai multe încălcări. Între timp, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a precizat că focul nu a fost deocamdată lichidat.

Activitatea ,,Danube Oil Company” a fost suspendată în urma verificărilor, careu au arătat că agentul economic „este generator de emisii de poluanți în atmosferă”.

„Întreprinderea activează în lipsa avizului expertizei ecologice de stat și nu deține autorizație de mediu, nici nu sunt stabilite normativele emisiilor admisibile pentru sursele de poluare, ceea ce contravine Legii privind protecția aerului atmosferic, Legii privind protecția mediul înconjurător și Legii privind expertiza ecologică de stat”, se arată în comunicatul de presă publicat de Ministerul Mediului.

Totodată, Laboratorul de Referință de Mediu al Agenției de Mediu, în comun autolaboratorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România, au prelevat probe de aer în diferite locații din preajma incidentului și pentru diferite condiții meteorologice, cum ar fi direcția vântului, viteza vântului, timp de noapte, timp de zi, etc.

Reieșind din rezultatele investigațiilor efectuate, după incendiul la rezervorul de păstrare a cerealelor în care erau depozitate granulele de șrot de floarea soarelui, din 16 ianuarie curent, care a avut loc în Portul Internațional Liber Giurgiulești, au fost identificate depășiri nesemnificative ale normei sanitare pentru dioxidul de azot, de 1,2 ori. Un nivel sporit al poluării aerului s-a atestat pentru conținutul de fenol, care a depășit norma sanitară de la 2,2 până la 3,8 ori, pentru diferite locații.

Iar după incendiile din 20 și 22 ianuarie curent, rezultatele obținute de la autolaboratorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România, urmează să fie analizate, generalizate, validate și transmise Ministerului Mediului și Agenției de Mediu din Republica Moldova.

Nereguli depistate

Agenția supraveghere tehnică a emis o prescripție de demolare a silozurilor și a acordat un termen de 60 de zile lucrătoare pentru înlăturarea încălcărilor. Potrivit responsabililor de la AST, soluția de proiect adoptată pentru depozitarea șrotului de la procesarea semințelor de floarea soarelui nu a fost adecvată, conform pașaportului tehnic, silozurile cu bază conică fiind concepute pentru stocarea materialelor nelipicioase și neagresive. Exploatarea neconformă a acestora a afectat rezistența, stabilitatea și siguranța la foc.

Totodată, AST a constatat că agentul economic activa în lipsa contractului de deservire tehnică a instalațiilor împotriva incendiilor și a mai multor registre de evidență a reparațiilor tehnicii, expertizei obiectelor industriale periculoase etc. De asemenea, silozurile au fost instalate contrar prevederilor Codului Transportului și în lipsa condițiilor tehnice pentru amplasare coordonate de către Portul Internațional Liber Giurgiulești și Î.S. ”Calea Ferată Moldova”.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului urmează să estimeze mărimea prejudiciului cauzat de incendii și să transmită materialele controalelor către Procuratura generală pentru examinare.

În ședința operativă de luni, șefa Executivului a dat indicații să fie verificate toate silozurile din țară, pentru a evita astfel de incidente pe viitor.

Pompierii continuă să lupte cu focul

Între timp, pompierii din sudul țării continuă misiunea de lichidare a incendiului în Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, la fața locului s-a aflat un post de salvatori și pompieri care a intervenit pentru lucrări de lichidare a consecințelor incendiului. Tehnica grea, dar și echipa specializată a pompierilor a fost antrenată pentru asigurarea securității antiincendiare în zona afectată de incendiu. În urma acțiunilor întreprinse de angajații IGSU au fost eliminate riscurile pentru infrastructura din zonă.

„La moment nu există pericol pentru oameni sau obiectivele economice din Portul Internațional Liber Giurgiulești, dar și din nemijlocita apropiere a acestuia. Pompierii vor asigura în continuare toate procesele necesare pentru lichidarea finală a incendiului”, a precizat IGSU.

Amintim că, pe 20 ianuarie 2023, angajații IGSU au fost alertați din nou la Portul Internațional Liber Giurgiulești, după ce un alt rezervor (nr.2) cu încărcătură de șrot de semințe de floarea soarelui a luat foc. Astfel, pe parcursul a patru zile pompierii au întreprins toate acțiunile în vederea localizării și lichidării incendiului, dar și asigurării securității antiincendiară în preajma rezervoarelor din zona afectată de incendiu.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: