Actul ANI în care era vizată Domnica Manole a fost declarat ilegal de instanța de judecată
Full Article 2 minutes read

Actul ANI în care era vizată Domnica Manole a fost declarat ilegal de instanța de judecată

Actul de constatare emis în privința președintei Curții Constituționale a Moldovei (CCM), Domnica Manole, a fost anulat, la sfârșitul lunii mai, curent, de Colegiul Civil al Curții de Apel Chișinău. Totodată, instanța a anulat decizia inspectorului de integritate, care a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Domnica Manole.

Potrivit Autorității Naționale de Integritate (ANI), completul judecătoresc al Curții de Apel Chișinău a concluzionat în hotărârea sa că actul de constatare al ANI a fost emis ilegal, cu depășirea limitelor competențelor atribuite prin lege Autorității și cu încălcarea prevederilor Constituției Republicii Moldova, a Legii nr. 317/1994 și a Codului jurisdicției constituționale, toate aceste norme excluzând orice fel de intervenție din exterior în activitatea Curții Constituționale în ansamblu și în activitatea judecătorilor constituționali, în particular, atunci când aceștia exercită principala lor atribuție de funcție – jurisdicția constituțională.

În comunicatul emis, ANI își exprimă regretul și îngrijorarea față de modul în care s-a acționat atunci când a fost emis un asemenea act de constatare, „concluzia căruia periclitează grav imaginea instituției, dar și implicit a inspectoratului de integritate”.

„Misiunea Autorității este una foarte clar definită de lege și nu putem admite depășirea sau încălcarea limitelor prevăzute de cadrul legal. Astfel, ANI a inițiat o procedură disciplinară în privința inspectorului de integritate care a emis acest act de constatare pentru elucidarea tuturor aspectelor menționate și stabilirea legalității acțiunilor sale”, menționează ANI.

Amintim că, pe 31 decembrie 2021, ANI a publicat actul prin care este constatată încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către președintele Curții Constituționale (CC), Domnica Manole. Controlul a fost inițiat în luna mai 2021, sesizarea fiind depusă de către deputatul PSRM Grigore Novac. Deputatul socialist s-a referit la ședința Curții Constituționale din 27 aprilie 2021. Mai exact, președinta CC Domnica Manole a participat la ședința în care s-a examinat subiectul privind revocarea mandatului său. Decizia a fost luată de judecătorii CC, în urma deliberărilor, după ce reprezentantul Parlamentului a solicitat recuzarea acesteia, pe motiv că Manole este parte interesată. Pe 3 ianuarie, președinta țării Maia Sandu a menționat că actul de constatare emis de ANI este ilegal. Și ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a avut o opinie similară.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: