„Aderarea la UE este o garanție de securitate”. Gavrilița a vorbit la Forumul de integrare europeană despre proiectul de țară
Full Article 4 minutes read

„Aderarea la UE este o garanție de securitate”. Gavrilița a vorbit la Forumul de integrare europeană despre proiectul de țară

Autoritățile Republicii Moldova au, în premieră, un proiect de țară, pe care sunt datoare să îl ducă la bun sfârșit. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Natalia Gavrilița, în cadrul Forumului anual de integrare europeană a Republicii Moldova.  La eveniment a participat și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Janis Mazeiks, care a lăudat eforturile Executivului, dar și al societății civile în procesul de integrare în UE. 

„Această nouă postură reprezintă, în primul rând, o garanție a ireversibilității drumului nostru de transformare a Republicii Moldova într-un stat european modern, prosper, bine guvernat, cu o economie rezilientă și o justiție independentă – un obiectiv al unei întregi generații, care depășește limitele temporale ale unui ciclu politic. Pentru prima dată de la dobândirea independenței, avem un veritabil proiect de țară, pe care avem datoria istorică să îl ducem la bun sfârșit, spre binele tuturor oamenilor de pe acest pământ”, a spus Natalia Gavrilița.

Potrivit prim-ministrei, în parcursul său de integrare europeană, țara noastră se confruntă cu un șir de provocări, între care războiul hibrid, incitarea la destabilizare, recursul la energie ca armă și dezinformarea privind beneficiile aderării la UE. În acest context, șefa Executivului a subliniat importanța conjugării eforturilor tuturor celor care împărtășesc crezul european, pentru a convinge oamenii că Europa înseamnă dezvoltare, libertate, securitate și solidaritate.

De asemenea, prim-ministra s-a referit la necesitatea atragerii unor profesioniști, care au cunoștințe în politici publice și sunt orientați spre rezultate, pentru a-i implica în activitățile ce țin de integrarea europeană.

„Avem nevoie de oameni care să scrie, împreună cu noi, o nouă filă în istoria Republicii Moldova”, a accentuat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a opinat că, până la momentul integrării, este importantă valorificarea unor platforme complementare procesului propriu-zis, precum este Comunitatea Politică Europeană, al cărei summit țara noastră îl va găzdui anul viitor. Totodată, Natalia Gavrilița a subliniat că, dincolo de obiectivul strategic de a deveni membri ai familiei europene, este prioritară încheierea războiului din Ucraina, care face țara noastră vulnerabilă, în absența unei umbrele de securitate.

„Vedem în viitoarea aderare la Uniunea Europeană o garanție suplimentară pentru securitatea țării noastre. În același timp, ne va fi mult mai ușor să combatem corupția și criminalitatea când vom beneficia plenar de instrumente oferite de cooperarea polițienească sau când vom putea emite mandate de arestare europene, limitând astfel posibilitatea hoților de a se sustrage răspunderii.  Până atunci însă, va trebui să facem pași rapizi – așteptați de oamenii din Republica Moldova – pentru a reclădi statul de drept și a readuce legea în capul mesei. Țara noastră se află la o răscruce istorică. Este de datoria noastră să folosim această șansă și am toată convingerea că, lucrând împreună, vom reuși! ”, a menționat prim-ministra.

Totodată, în cadrul evenimentului, a vorbit și șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mazeiks.

„Anul trecut, când am vorbit la acest forum, eu nu m-am așteptat că situația se va schimba atât de dramatic. Anul acesta discutăm despre cum să avansăm și mai departe folosind statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. Eu cred că Guvernul și societatea civilă au făcut o treabă bună din august încoace. Ați lucrat asupra noilor domenii indicate de UE ca condiționalități din seria procesului de negociere. S-au depus anumite eforturi. Îngrijorarea cheia este calitatea, nu viteza”, a adăugat Jānis Mazeiks.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: