Adunarea Populară a Găgăuziei a emis o nouă decizie: Panglica Sf. Gheorghe este permisă de 9 mai
Full Article 2 minutes read

Adunarea Populară a Găgăuziei a emis o nouă decizie: Panglica Sf. Gheorghe este permisă de 9 mai

Adunarea Populară a Găgăuziei a votat, în unanimitate, o rezoluție care permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul Găgăuziei pe 9 mai. Decizia a fost luată într-o ședință de urgență în noaptea de 8 mai a Adunării. 

Deputații au votat o rezoluție „Cu privire la simbolurile sărbătorii de 9 mai pe teritoriul Găgăuziei”. Potrivit documentului, „utilizarea panglicilor negre-portocalii în cadrul sărbătorii Zilei Victoriei” este permisă pe teritoriul Găgăuziei. Decretul intră în vigoare din momentul adoptării și publicării pe site-ul Adunării.

De menționat că ședința de noapte a deputaților Adunării Populare a Găgăuziei a fost precedată de decizia Curții de Apel Comrat, care suspendase funcționarea legii adoptate de Adunarea prin care a fost permisă folosirea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul autonomiei. Instanța a dispus suspendarea hotărârii până la examinarea cauzei în fond.

Amintim că pe 5 mai, Curtea de Apel Comrat a suspendat decretul Adunării Populare a Găgăuziei din 29 aprilie, prin care pe teritoriul autonomiei era permisă purtarea panglicii Sf. Gheorghe. În legătură cu aceasta, Adunarea Populară a Găgăuziei a declarat că legea „Cu privire la folosirea simbolurilor Victoriei pe teritoriul Găgăuziei” permite locuitorilor autonomiei să folosească, inclusiv, panglica Sfântului Gheorghe. Reprezentanții Adunării au spus că Curtea de Apel Comrat a suspendat doar acțiunea „Cu privire la organizarea și desfășurarea acțiunii „Panglica Sf. Gheorghe”, dar nu și legea care permite partea acestui simbol.

Amintim că pe 3 mai curent, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat Legea „Cu privire la utilizarea simbolurilor Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”. Legea fiind adoptată, în unanimitate, de Adunarea Populară a Găgăuziei pe 29 aprilie curent. Potrivit proiectului de lege, pe teritoriul Găgăuziei „este permisă fabricarea, depozitarea și purtarea în mod liber a simbolurilor Marii Victorii din 9 mai 1945 – panglicile Sfântului Gheorghe și steagurile roșii al Victoriei”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: