Afacere cu pește
Un fost colaborator al serviciilor speciale crește păstrăv la nordul Moldovei

În satul Năslavcea – cea mai nordică localitate din Moldova, deja de câțiva ani crește cu succes un pește neobișnuit pentru Moldova – păstrăvul curcubeu. Ferma de păstrăvi este situată pe o câmpie pitorească în care au fost construite șapte bazine. NM relatează, cum și de ce un absolvent al Academiei FSB, ofițer al SIS a început să administreze o afacere în agricultură și care este rezultatul.
De la servicii speciale până la păstrăvi





De la servicii speciale până la păstrăvi

Deplasarea cu automobilul de la Chișinău până în satul Năslavcea, raionul Ocnița, durează patru ore. Anume acolo se află unica fermă din Moldova unde crește păstrăvul de râu – Păstrăvul Moldovenesc. Nu e simplu să ajungi până la fermă: ultimii trei kilometri sunt o pantă abruptă pe un drum de țară.
Ferma este situată într-o câmpie înconjurată de coline și reprezintă șapte bazine. Ele au forma unor piste de piscină – 25 de metri în lungime, 1,2-2 metri în lățime și 1,5 metri în adâncime. Fiecare bazin este dotat cu utilaj special și filtre, iar în ele înoată păstrăvii. La fermă mai este și un incubator în care cresc puii de păstrăvi, iar în câteva lacuri din preajmă se fac încercări de a crește crapi.
Proprietarul fermei este Dumitru Bârlădeanu, în vârstă de 34 de ani. El este deținătorul unei diplome de absolvire a Academiei FSB din Moscova și are experiență de muncă în subdiviziunile SIS de la Edineț. Povestește că i-a plăcut să lucreze acolo, au fost succese și interes față de continuarea carierei. Însă „la un moment dat", recunoaște el, a înțeles că „trebuie să continue afacerea tatălui său care a investit în afaceri în agricultură foarte multe forțe și resurse".

Tatăl lui Dumitru, Gheorghe Bârlădeanu, a administrat afaceri în agricultură timp de aproape 20 de ani, deține și prelucrează terenuri agricole. Dumitru n-a spus despre ce fel terenuri este vorba, dar judecând după toate, sunt sute de hectare de terenuri agricole.
Plantația de nuci
Dumitru a decis să-și înceapă afacerea cu o plantație de nuci pe care a sădit-o acum cinci ani. „Noi am sădit nuci, acesta este un business de lungă durată și foarte riscant. A fost în anul 2013, eu încă activam la SIS și credeam, naiv, că voi putea să îmbin serviciul meu cu agricultura. Care soldat nu visează să devină general? Dar la un moment dat, am înțeles că acest lucru este imposibil", își amintește Dumitru. Și el a plecat de la SIS și a început să se ocupe de afacerea în agricultură.
Plantația de nuci se află pe una dintre colinele care înconjoară ferma. Când reporterul NM a venit la fermă, ploua. Să ajungem până la plantație pe drumul de țară foarte rău și inundat de băltoace am putut doar cu „Niva" lui Dumitru. Ne-am mutat în ea.

Dumitru ne-a spus că plantația a costat 1,5 milioane de lei.

„De unde să aibă asemenea bani un funcționar de stat? Ne-au ajutat părinții. În plus, am investit în plantație banii pe care, împreună cu soția, i-am câștigat la nunta noastră", povestește Dumitru Bârlădeanu.

Plantația de nuci se află pe una dintre colinele care înconjoară ferma. Când reporterul NM a venit la fermă, ploua. Să ajungem până la plantație pe drumul de țară foarte rău și inundat de băltoace am putut doar cu „Niva" lui Dumitru. Ne-am mutat în ea.

Dumitru ne-a spus că plantația a costat 1,5 milioane de lei.

„De unde să aibă asemenea bani un funcționar de stat? Ne-au ajutat părinții. În plus, am investit în plantație banii pe care, împreună cu soția, i-am câștigat la nunta noastră", povestește Dumitru Bârlădeanu.
„Pentru a obține un profit oarecare, trebuie să parcurgi o cale lungă și dificilă"
În cinci ani, plantația s-a mărit cu 20 de hectare, iar în afară de nuci, au apărut pruni, meri, cireși și mure. „Nu au fost probleme cu realizarea nucilor. Dar nici creșterea lor nu este atât de complicată, așa cum e în cazul fructelor. În orice caz, așa părea la început. De aceea am și început cu nucile", își amintește Dumitru. Și adaugă: „Dacă îi pare cuiva că, cu aceasta, se fac bani mulți, așa pare doar de departe. Pentru a obține un profit oarecare, trebuie să parcurgi o cale lungă și dificilă".
Ferma de păstrăvi
Gheorghe Bârlădeanu, tatăl lui Dumitru, i-a propus fiului să construiască o fermă de păstrăvi. Din punct de vedere juridic, compania „Naslavagroteh", care administrează ferma, aparține lui Gheorghe Bârlădeanu, dar cel care conduce totul este Dumitru.
În luna noiembrie 2014, el a adus din regiunea Cernăuți, Ucraina, aproximativ 100 de pui de păstrăvi.
Potrivit lui Dumitru Bârlădeanu, acolo este foarte dezvoltată cultura de creștere a acestei specii de pește. Practic, în fiecare regiune este apa potrivită în acest scop – păstrăvul crește bine în apă destul de rece și nu o suportă pe cea caldă. Anume apa l-a condus spre ideea unei ferme de păstrăvi: temperatura apei din izvorul local nu depășește 15 grade.
Transportarea puilor nu a fost atât de complicată – unul cântărește aproximativ 5 grame, el este plasat într-o pungă cu apă și îmbogățit cu oxigen.
Ferma de la Năslavcea a început cu două rezervoare cu capacitatea de 10 tone de apă, în care puii au fost plasați și lăsați pe câteva luni fără mâncare și îngrijire.
„În timpul primăverii, tata a venit și a văzut că aceștia trăiesc și se dezvoltă. Atunci eu încă lucram în serviciul de stat și nu prea mă interesam de asta", își amintește Dumitru Bârlădeanu.
Dumitru a spus că după aceasta, el a discutat cu tatăl său „ce să facă cu peștele, cum funcționează această piață" și a decis că se va ocupa de această afacere: „Am început să cercetăm aceste subiecte, să ne extindem – a apărut un bazin, apoi al doilea, al treilea, al patrulea". După experiența reușită cu cele o sută de pui de păstrăvi, a fost procurată o partidă din trei mii de pui. Au căpătat experiență în Ucraina și în Polonia.
„Noi nu aveam un plan de afaceri concret […]. Doar ne era interesant. Noi creăm afacerea, pentru că ne este interesantă, iar profitul este un bonus suplimentar"
Dumitru Bârlădeanu
Cinema, restaurante și camping
Din momentul achiziționării păstrăvului până la prima comercializare, în luna martie anul trecut, s-a scurs aproape un an și jumătate. Înainte de aceasta, în luna ianuarie, Dumitru a plasat pe Facebook un spot video de cinci minute despre ferma de păstrăvi, în care a demonstrat întregul proces: puii într-un incubator special, unde se dezvoltă până la greutatea de 50-60 de grame, apoi sunt plasați în bazin, unde crește până la greutatea la care este vândut. Iar spotul se încheie cu o rețetă de preparare a păstrăvului (într-un an și jumătate, spotul a fost vizionat de 50 de mii de internauți).

După aceasta, Dumitru Bârlădeanu a mers în rețelele de retail și în restaurante.
„Veneam, spuneam: bună ziua, sunt Dumitru Bârlădeanu, eu cresc păstrăvi, haideți să colaborăm. N-au fost piedici deosebite, în afară de faptul că păstrăvul se alterează repede"
Dumitru Bârlădeanu
Păstrăvul proaspăt se păstrează trei zle, de aceea unele magazine au renunțat, mai târziu, la colaborarea cu fermierul.

În comparație cu magazinele, restaurantele au nevoie de pește calibrat cu greutatea de 350-400 de grame, de aceea în unul dintre cele șapte bazine, păstrăvul este hrănit conform unui sistem special, pentru ca el să corespundă acestui calibru.

Pentru livrarea peștelui, ferma a achiziționat un camion dotat cu frigider și generator de gheață. Dumitru Bârlădeanu livrează personal păstrăvul în Chișinău, o dată pe stăptămână. „[Noaptea] angajații prind peștele, îl sortează. La ora trei dimineața, îl încărcăm, îl acoperim cu gheață. Peștele este ridicat cu SUV-ul în deal [pe drumul de țară], îl transferăm în camion și eu îl duc la Chișinău", povestește Dumitru. În prezent, fermierul colaborează cu rețeaua de retail Nr.1, rețeaua de retail Fishmarket, restaurantele Torro Grill, La Sarkis, Buffalo Steakhouse ș.a.
Investițiile totale în acest proiect constituie aproximativ 2,5 milioane de lei.
În prezent, la fermă lucrează cinci persoane care trăiesc în vecinătate.
Dumitru nu prea dorește să vorbească despre indicatori și nu spune care este volumul vânzărilor. Însă volumul de producție la ferma Păstrăv Moldovenesc constituie aproximativ 10 tone anual (maximum – 12-15 tone), iar prețul mediu al păstrăvului este de 130 de lei pentru un kilogram. „În producția industrială mare, densitatea peștelui este de 120-150 kg la un metru cub de apă, noi creștem 25-30 kg la un metru cub – este mai aproape de [condițiile] habitatului natural al peștelui. De menționat că în bazinele noastre, 60-70 la sută din apă este utilizată repetat, iar celelalte 30% sunt completate cu apă proaspătă", menționează Dumitru.
Printre planurile de perspectivă ale lui Dumitru Bârlădeanu se numără organizarea turismului rural în Năslavcea. Lângă ferma de păstrăvi se construiește deja un hotel cu șase camere. Alături, Dumitru intenționează să amenajeze un camping, să construiască un gazon și chiar să asfalteze o porțiune a drumului din sat.

Text: Nicolai Paholinițchi
Prezentare: Tatiana Bulgac
Foto: Ecaterina Droban
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: