„Afacere” din închisoare. Un deținut și un taximetrist din Briceni, cercetați penal pentru șantaj cu fotografii intime
Full Article 3 minutes read

„Afacere” din închisoare. Un deținut și un taximetrist din Briceni, cercetați penal pentru șantaj cu fotografii intime

Iniția conversații cu femeile pe rețelele de socializare, le determina să-i expedieze fotografii în ipostaze intime, după care le șantaja. Este isprava unui deținut în vârstă de 26 de ani, care își ispășește pedeapsa de 5 ani în Penitenciarul nr.2 „Lipcani” din raionul Briceni. Pentru această faptă, el riscă ani suplimentari de închisoare sau amendă.

Pentru ca fotografiile să nu ajungă în spațiul public, suspectul solicita sume de bani. Mai mult, acesta nu acționa de unul singur, având drept complice un bărbat de 37 de ani, originar din Briceni, care activa în calitate de taximetrist și avea rolul de curier.

După un șir de investigații, oamenii legii au stabilit schema prin care suspectul acționa. Acesta deținea ilegal un telefon mobil și prin platforma de comunicare ”odnoklasniki”, discuta cu potențialele victime. Deținutul se prezenta sub o altă identitate și le spunea femeilor că deține o afacere. Ulterior, prin înșelăciune, obținea fotografii cu caracter intim, după care șantaja femeile că le va plasa în rețelele de socializare, estorcând mijloace bănești.

La începutul lunii august, o femeie de 28 ani a depus o plângere, prin care a comunicat că a fost constrânsă de o persoană să-i transmită suma de 10 mii de lei, fără a o cunoaște fizic. La data de 15 septembrie, grupul de urmărire penală a intervenit cu percheziții. De către administrația Penitenciarului nr. 2 „Lipcani” a fost percheziționată celula deținutului, de unde a fost depistat și ridicat telefonul mobil.

La fel, a fost reținut pentru 72 de ore și taximetristul care a primit banii de la partea vătămată. Ofițerii de investigație întreprind, în continuare, măsuri pentru a stabili toate persoanele implicate, precum și victimele care au suferit în urma acțiunilor infracționale ale grupului.

Pe acest caz a fost pornită o cauză penală pentru infracțiune de șantaj, iar persoanele vinovate riscă pedeapsă cu închisoare de la 7 la 10 ani, cu amendă în mărime de la 92500 la 117 500 de lei.

Acțiunile ilegale ale deținutului au fost documentate timp de două luni de ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigații (INI), în comun cu angajații Inspectoratului de poliție Botanica, sub conducerea procurorilor procuraturii municipiului Chișinău oficiul Botanica, cu suportul informativ al angajaților SPIA și în cooperare cu angajații Penitenciarului nr. 2 „Lipcani”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: