Afaceri murdare la Bălți. Doi directori de companii au fost trimiși pe banca acuzaților
Full Article 2 minutes read

Afaceri murdare la Bălți. Doi directori de companii au fost trimiși pe banca acuzaților

Doi directori de companii din Bălți vor compărea pe banca acuzaților. Ei sunt învinuiți de prejudicierea clienților cu peste 1,5 milioane lei, la cumpărarea semințelor de porumb și la vânzarea semințelor de floarea soarelui. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat pe 19 mai că a finalizat ancheta.

Primul caz a avut loc în primăvara lui 2019, atunci când directorul unei companii din municipiul Bălți, cu vârsta de 36 de ani, s-a angajat să cumpere de la o altă companie din Criuleni 20 tone de semințe de porumb, în baza unui contract. Acesta a promis achitarea ulterioară a mărfii, chiar dacă știa că propria-i companie era în incapacitate de plată. În aceste condiții, învinuitul a ridicat de la depozitul companiei contractate șapte tone de semințe de porumb, pentru care a primit factură fiscală. Ulteior, a sistat activitatea propriei companii – fără ca să reflecte tranzacția în actele contabile și fără ca să-i achite vânzătorului costul mărfii. Prin urmare, acesta ar fi provocat un prejudiciu de 240.000 lei companiei respective.

O altă faptă comisă de acesta, în calitate de director comercial al unei alte companii din Bălți – aflată și ea în incapacitate de plată – a avut loc în toamna lui 2020. Potrivit PCCOCS, acesta a acționat în complicitate cu directorul general al companiei, cu vârsta de 54 de ani. Cei doi au pretins că vor să-i vândă altei companii 1000 tone de semințe floarea soarelui și l-au convins pe directorul acesteia să le transfere în avans peste patru milioane lei, „în calitate de partener de bună-credință”. Ulterior, ei au livrat doar o parte din bunuri – aproape trei tone, în sumă de circa 2,7 milioane lei, fără ca să livreze restul mărfii și fără ca să restituie diferența de peste 1,2 milioane lei.

Potrivit legii penale, escrocheria comisă în aceste împrejurări se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: