Afganistan: Liderul talibanilor, prima apariție în public de la numirea sa în 2016
Full Article 2 minutes read

Afganistan: Liderul talibanilor, prima apariție în public de la numirea sa în 2016

În timp ce unii spuneau că era mort, ascuns în Pakistan sau că trăia în clandestinitate în provincia Kandahar, misteriosul „lider suprem” al talibanilor, mullahul Hibatullah Akhundzada, a apărut în public pentru prima dată de la numirea sa în 2016, a anunţat duminică guvernul taliban al Afganistanului, transmite France Presse citată de Agerpres.

„Comandantul credincioşilor, şeicul Hibatullah Akhundzada, şi-a făcut apariţia la o mare adunare la celebra madrasa Hakimiya şi a vorbit timp de zece minute cu soldaţii curajoşi şi discipolii”, a anunţat guvernul taliban într-un mesaj duminică, difuzând o înregistrare audio în care mullahul poate fi auzit neclar recitând rugăciuni.

Potrivit unei surse locale, mullahul Hibatullah Akhundzada a sosit la această şcoală coranică din Kandahar cu un convoi de două maşini sub foarte înaltă securitate şi nu au fost permise fotografii.

Cu excepţia unor rare mesaje anuale în timpul sărbătorilor islamice, cel mai înalt lider taliban a păstrat până acum cea mai mare discreţie în jurul său.

Până la retragerea americană din ţară, nimeni nu ştia unde se află sau dacă mai trăieşte. O singură fotografie a sa, cu barbă gri şi turban, fusese distribuită de talibani. Până când i-a succedat lui Akhtar Mansour în 2016, ucis într-o lovitură de dronă americană în Pakistan, Akhundzada era relativ necunoscut, mai implicat în chestiuni judiciare şi religioase decât în manevre militare.

După venirea la putere, mullahul Akhundzada a câştigat rapid loialitatea egipteanului Ayman al-Zawahiri, liderul Al Qaida, care l-a numit „emir al credincioşilor”, întărindu-şi astfel credibilitatea în universul jihadist şi sunit. În funcţia sa de „lider suprem”, Akhundzada este responsabil pentru menţinerea unităţii în interiorul mişcării islamiste, o misiune complexă în timp ce luptele interne au fracturat mişcarea jihadistă în ultimii ani.

Noua putere, nerăbdătoare să pună capăt zvonurilor, a anunţat în septembrie că Hibatullah Akhundzada a trăit „de la început” în Kandahar şi va apărea „în curând în public”. „Avem întâlniri regulate cu el despre cum să controlăm situaţia din Afganistan şi cum să ne conducem guvernul”, a declarat miercuri unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi, mullahul Yussef Wafa, guvernatorul Kandaharului, pentru AFP.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: