Află cum a fost la Festivalul Moldox, dar și ce premii au luat regizorii în devenire, participanți la atelierele Moldox Lab
Full Article 6 minutes read

Află cum a fost la Festivalul Moldox, dar și ce premii au luat regizorii în devenire, participanți la atelierele Moldox Lab

Timp de cinci zile, orașul Cahul a devenit centrul cinematografic al țării, găzduind cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar Moldox. Festivalul a adus în premieră unele dintre cele mai captivante documentare realizate în ultimii ani, însoțite de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu regizorii filmelor, discuții publice care au abordat subiecte actuale alături de invitați pe potrivă, ateliere de producție și masterclass-uri cu experți internaționali, dar și o expoziție de fotografie documentară.

„Suntem mândri că am reușit și de această dată să aducem la Cahul filme documentare de talie mondială cu impact social, care ne familiarizează nu doar cu problemele globale atât de actuale și prezente în viața fiecăruia dintre noi, dar și ne deschid noi orizonturi și posibile soluții pentru rezolvarea acestora. Cred că astfel de evenimente impulsionează schimbarea spre bine și vedem asta mai ales la nivel local, la Cahul, dar totodată contribuie și la formarea profesională a viitorilor cineaști prin intermediul atelierelor de film documentar organizate de Moldox Lab”, menționează Maxim Cîrlan, directorul Festivalului Internațional de Film Documentar Moldox.

Află cum a fost la Festivalul Moldox, dar și ce premii au luat regizorii în devenire, participanți la atelierele Moldox Lab

Sub umbrela festivalului a avut loc și Masa rotundă organizată de Moldox Lab și Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova cu tema „Noi șanse pentru industria cinematografică din Moldova”, care a reprezentat un spațiu de întâlnire între reprezentanți ai instituțiilor care propun politici în domeniu, dar și cineaste și cineaști atât din industria locală, cât și internațională. La reuniune, cineaștii au discutat aspecte ce țin de modificările inițiate la regulamentul de finanțare și atragerea investițiilor străine, dar și crearea unui mediu prielnic aici în Republica Moldova pentru co-producții cinematografice internaționale. În acest context, participanții au menționat despre importanța schimbului de experiență cu alte țări privind cadrul legal, totodată, subliniind necesitatea adaptării practicilor internaționale la contextul local, astfel încât să reflecte realitatea și să creeze oportunități palpabile pentru sectorul cinematografic în țara noastră.

În ziua de închidere a festivalului a avut loc pitch-ul public de prezentare a proiectelor de film la care participanții atelierului Inspiration au lucrat împreună cu tutorii workshopului – Hjalmar Palmgren, Melody Gilbert, Phil Jandaly și Angela Tucker. Pe parcursul celor două module de instruire, participanții au parcurs toate etapele de dezvoltare a proiectului și au realizat un trailer reprezentativ pentru documentarul în lucru. Pitchul@Moldox a fost evaluat de către un juriu format din experți internaționali din industria filmului documentar, care au oferit tinerilor regizori premii pentru a-și dezvolta proiectele.

Află cum a fost la Festivalul Moldox, dar și ce premii au luat regizorii în devenire, participanți la atelierele Moldox Lab

Iată cine sunt câștigătorii și ce premii au luat:

Vadim Tristan Belocur cu proiectul „Republic of Freedom”

Premiul Festivalului de Film Documentar de la Salonic (TDF) ce prezintă un abonament pentru participarea la ediția din 2022 și acces la toate celelalte evenimente – Agora Market și Docs.

Premiul Documentary Association of Europe (DAE) un abonament de membru pentru un an și patru sesiuni de mentorat personalizate.

Sofia Agapi cu proiectul „Operation Key”

Premiul Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Drepturile Omului DOCUDAYS UA – acces la Festival și cazare pentru ediția din 2022.

Premiul Balkan Documentary Centre (BDC) – un loc de observer care presupune două module  de instruire la Sofia, Bulgaria și Prizren, Kosovo.

Kristina Jacot cu proiectul „Letters from the Periphery”

Premiul B2B DOC – un atelier de cinematografie.

Pavel Brăila cu proiectul „Odyssey MD2020”

Premiul B2B DOC pentru participarea la un training de dezvoltarea a ideii filmului.

Lucia Tăut  cu proiectul „Vadim and His Princess”

Premiul Documentary Association of Europe  (DAE)- un abonament de membru pentru un an și patru sesiuni de mentorat personalizate.

Elena Culic

Premiul special oferit de Angela Tucker, membră a Academiei Americane – o sesiune de mentorat.

Roman Gațcan

Premiul Festivalului One World Romania (OWR) – participare în calitate de observator în cadrul Civil Society Pitch 2022.

Află cum a fost la Festivalul Moldox, dar și ce premii au luat regizorii în devenire, participanți la atelierele Moldox Lab

Despre anvergura pe care a avut-o atelierele Moldox Lab în cadrul acestei ediții a Festivalului Moldox ne vorbește Natalia Andronachi, Head of Industry Moldox Lab, care menționează că dincolo de sporirea numărului de participanți dornici să se profesionalizeze în industria de film, s-a înregistrat și o creștere a numărului de invitați internaționali. „Am reușit prin intermediul atelierelor să aducem poveștile noastre locale, dar cu valoare universală, în atenția unor producători cu renume mondial, printre care și doi membri ai Academiei Americane de Film, iar asta denotă în primul rând un salt calitativ pe care l-am făcut pentru domeniul cinematografic local și credem că este o mare realizare a ediției din acest an”, a mai adăugat Natalia Andronachi.

Totodată, Festivalul a culminat și cu proiecția scurtmetrajelor realizate în cadrul atelierelor Moldox Lab 2021 (InterAction –  4 filme și Exploration –  3 filme) pe subiecte actuale din Cahul, dar și pentru întreaga țară, care au fost prezentate în fața unei audiențe formate din locuitorii orașului Cahul, autoritățile locale, invitați naționali și internaționali. Scurtmetrajele s-au centrat pe subiecte precum starea drumurilor, lipsa toaletelor publice, puterea și dragostea de viață a unui tânăr cu necesități speciale, dar și a familiei lui, situația și modul de viață al persoanelor în etate, schimbarea climatică și altele.

Află cum a fost la Festivalul Moldox, dar și ce premii au luat regizorii în devenire, participanți la atelierele Moldox Lab

Pe parcursul celor șapte zile de workshop-uri, participanții atelierelor Moldox Lab au luat parte și la master-class-uri cu invitații speciali ai Festivalului precum: masterclass-ul cu Mihai Grecea, supraviețuitor Colectiv și consultant artistic al filmului Colectiv; masterclass-ul pe scriere și pitching de proiecte de film cu Anastasia Kirillova, Head of Talent Development B2B DOC,

masterclass-ul despre distribuția digitală și serviciile de streaming cu Vincent Lucassen producător și distribuitor de film pentru platforma „Under the Milky Way”, precum și masterclass-uri centrate pe importanța producătorilor de film documentar pentru industrie, susținute de Monica Lăzurean-Gorgan, membră a Academiei Americane de Film, producătoare, regizoare din România, Angela Tucker, membră a Academiei Americane de Film, regizoare și producătoare nominalizată la Peabody și Emmy.

Organizatori: Asociația Obștească „Moldox” în parteneriat cu „Svenska Filmstudion”. Desfășurarea Festivalului și atelierelor de film documentar a fost posibilă datorită suportului financiar din partea Swedish Institute, Primăria Cahul, Ambasada SUA, Forumul Cultural Austriac, Centrul Cultural German AKZENTE și Institutul Goethe, Ambasada Germaniei, Ambasada Olandei, Friedrich Ebert Stiftung, Swiss Cooperation Fund, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român și Startup City Cahul.

Partenerii media ai evenimentului: Newsmaker, TVR Moldova, Unimedia portal de ştiri, Diez, Moldova.org, Ziua de Azi, Youth.md, Gazeta de Sud, Locals, Regional.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: