Agenția Națională Arheologică a acuzat primăria că a deteriorat patrimoniul istoric al capitalei
Full Article 2 minutes read

Agenția Națională Arheologică a acuzat primăria că a deteriorat patrimoniul istoric al capitalei

Agenția Națională Arheologică a acuzat primăria că nu a convenit asupra așezării conductelor în „centrul istoric al Chișinăului”. Acest lucru a dus la deteriorarea multor artefacte arheologice. Primăria a declarat că Apă Canal Chișinău va purta discuții cu agenția pe acest subiect.

Într-un clip video postat pe pagina de Facebook a Agenției Naționale Arheologice, șeful acesteia, Vlad Vornic, spune că autoritățile orașului nu au discutat cu agenția decizia de a pune țevi de-a lungul Bulevardului Grigore Vieru.

Vornic a menționat că cel puțin 10 structuri de piatră, cărămidă și lut din epoca modernă și Evul Mediu au fost găsite la fața locului. Șeful agenției a menționat că chiar și monede pot fi găsite pe locul respectiv.

Șeful Agenției Naționale Arheologice a menționat că lucrările de reparații fără coordonare au dus deja la avarii și a solicitat autorităților orașului să respecte legea.

Menționăm că primul, despre aceasta a anunțat pe facebook Mark Tkaciuk, cofondator al partidului Congresul Civic și redactor-șef al revistei STRATUM.

El a menționat că permisiunea de a săpa o tranșee acolo o pot oferi doar arheologii și sub supravegherea lor.

„Dacă se identifică un strat cultural, lucrările de infrastructură sunt oprite și continuate numai după o cercetare științifică competentă”, a spus Tkaciuk, acuzând autoritățile municipale că „distrug istoria autentică a orașului și patrimoniul său.

Viceprimarul Victor Chironda a subliniat pe Facebook că Apă Canal Chișinău înlocuiește conductele de apă vechi instalate în anii 70 ai secolului trecut cu altele noi. El a menționat că primăria eliberează autorizația de construire numai după primirea acordului Agenției Naționale Arheologice. Ulterior, Chironda a scris că reprezentanții Apă Canal au contactat agenția și vor coordona lucrările ulterioare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: