AIPA oferă detalii despre perchezițiile CNA. Câți angajați au fost reținuți?
Full Article 2 minutes read

AIPA oferă detalii despre perchezițiile CNA. Câți angajați au fost reținuți?

Cinci angajați ai Agenție de Intervenție și Plăți pentru Agricultură au fost vizați de perchezițiile, din 24 ianuarie, efectuate de ofițerii Centrului Național Anticorupție în cadrul instituției. Agenția anunță că o persoană a fost reținută, în urma controalelor. 

„S-au efectuat controale la unul dintre angajații din cadrul oficiului teritorial UTA Găgăuzia, la doi angajați ai oficiului teritorial Bălti și la alți doi angajați din cadrul oficiului Central al Agenției. Menționăm că din informația oferită de către CNA, un singur angajat al AIPA a fost reținut”, se arată în comunicatul AIPA.

În urma acestor verificări, din Agenție au fost preluate, pentru documentarea cauzelor, un hard disk și șapte dosare de solicitare a sprijinului financiar pentru acordarea subvențiilor post-investiționale, alte mecanisme de subvenționare nefiind solicitate spre verificare.

Totodată, Agenția precizează faptul că în perioada 2021-2023, a gestionat în exclusivitate surse financiare din bugetul de stat, care sunt alocate anual conform Legii Bugetului.

Amintim că ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au inițiat percheziții la persoane publice din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), dar și la autorități publice locale, precum și agenți economici. Sunt vizate localități din toată țara. Informația a fost confirmată pentru NM de către Angela Starinschi, ofițer de presă al CNA.

Potrivit CNA, este vorba despre suspiciuni de acordare ilegală a subvențiilor în agricultură.

„Efectuăm acțiuni de urmarire penală în nordul, centrul și sudul țării în dosare care vizează acordarea ilegală de subvenții în agricultură. La această oră, desfășurăm percheziții la persoane publice din cadrul AIPA, autorități publice locale și la mai mulți agenți economici. Vom reveni cu detalii pe parcurs”, a precizat Starinschi.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a confirmat perchezițiile desfășurate de ofițerii CNA, pe 24 ianuarie, la domiciliile și birourile de serviciu a unor angajații ai instituției. Agenția a publicat o declarație în care precizează că persoanele vizate sunt „suspectate de depășirea atribuțiilor de serviciu”.

Ulterior, în urma celor 68 de percheziții efectuate, șase persoane au fost reținute, șase persoane sunt cercetate în stare de libertate, iar alte 24 de persoane urmează a fi audiate în calitate de bănuiți pentru abuz de putere, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: