Al treilea ginere a lui Nursultan Nazarbaev a demisionat dintr-o funcție de conducere după protestele din Kazahstan
Full Article 2 minutes read

Al treilea ginere a lui Nursultan Nazarbaev a demisionat dintr-o funcție de conducere după protestele din Kazahstan

Ginerele primului președinte al Kazahstanului a demisionat din funcția de președinte al Curții Naționale a Antreprenorilor. Informația a fost publicată pe site-ul instituției, scrie Novaya Gazeta pe 17 ianuarie. Este al treilea ginere al fostului șef de stat kazah care demisionează de la izbucnirea protestelor soldate cu 225 de morți.

„Începând de astăzi, am decis să renunț la funcția de președinte. […]  Principalul rezultat al muncii noastre este crearea unui dialog constructiv între business și putere, formarea continuă a unei atmosfere benefice în domeniul afacerilor”, a declarat Timur Kulibaev, ginerele lui Nursultan Nazarbaev.

Kulibaev este soțul celei de-a doua fiice a lui Nazerbaev, Dinara. Femeia este considerată una dintre cele mai bogate din Kazahstan. Averea ei este estimată la $2,9 miliarde.

Este al treilea ginere al fostului președinte kazah care a demisionat după protestele de amploare care au avut loc recent. Anterior, au demisionat președintele „KazTransOil” Dimaș Dosanov (soțul mezinei lui Nazarbaev) și președintele Consiliului de administrație al „Companiei naționale QazaqGaz” Kairat Șaripbaev (soțul fiicei mai mari).

Pe 2 ianuarie, în Kazahstan au izbucnit proteste de amploare din cauza creșterii prețului pentru gazul lichefiat. La scurt timp, revendicările manifestanților au devenit politice, iar demonstranții au cerut demisia guvernului. În noaptea din 4 spre 5 ianuarie, la Almatî, au avut loc confruntări violente între protestatari și forțele de ordine. Ulterior, executivul a demisionat, iar președintele țării a declarat stare excepțională în întreaga țară. Totodată, acesta a preluat conducerea Consiliului de Securitate, președintele căruia fusese până atunci fostul șef de stat Nursultan Nazarbaev.

Pe 6 ianuarie, în țară a ajuns un contingent al forțelor de menținere a păcii al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă. S-a întâmplat la solicitarea președintelui Kassîm-Jomart Tokaev, care a cerut sprijin pentru „depășirea pericolului terorist”. Pe 13 ianuarie, șeful statului a anunțat că trupele vor părăsi țara.

Pe 15 ianuarie, autoritățile din Kazahstan au anunțat că, în urma violențelor, au murit 225 de oameni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: