Alaiba revine cu precizări, după „goodbye Gazprom”: Nu am vorbit despre reziliere
Full Article 2 minutes read

Alaiba revine cu precizări, după „goodbye Gazprom”: Nu am vorbit despre reziliere

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba susține că în postarea pe care a făcut-o astăzi, 14 noiembrie, pe Facebook nu s-a exprimat corect prin fraza „Din 2023 e good bye Gazprom”. Alesul poporului menționează că prin această expresie nu a insinuat despre rezilieri de contract cu Gazprom.

„Mai multe titluri de știri azi au luat-o razna și este, cred, problema în modul imprecis în care am articulat o postare anterioară. Repet ce am zis: „este ultima iarnă în care kremlinul ne poate șantaja energetic”.

Nu am zis și nici insinuat despre rezilieri de contract cu Gazprom. Să dea condiții acceptabile și discutăm.
Însă. Este ultima iarnă în care kremlinul poate pedepsi oamenii noștri pentru deciziile pe care le luăm noi în interesul de termen lung al țării noastre”, a scris Alaiba.

Amintim că Dumitru Alaiba a scris astăzi că asta e ultima iarnă în care kremlinul ne va mai putea șantaja energetic. Din 2023 e goodbye Gazprom. Trebuie doar să ducem până la capăt cele începute. Și vom fi bine”.

Totodată, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că regulile pieții energetice a Republicii Moldova piermit ca consumatorii să decidă de unde procură gaz, dacă pe piață sunt oferte mai avantajoase. 

***

Amintim că în luna noiembrie, concernul rus Gazprom va furniza Republicii Moldova un volum total de 5,7 mln de metri cub de gaz pe zi, ceea ce constituie cu 60% mai puțin decât cantitatea necesară a țării. Prețul de achiziție va constitui $821,5 per mia de metri cub de gaz.

În luna octombrie, Gazprom a redus cu 60% volumul de gaz pentru Republica Moldova – ambele maluri ale Nistrului. Anterior, cantitatea constituia 8,06 mln metri cub.

Pe 24 octombrie, Centrala de la Cuciurgan a redus de două ori și jumătate volumul de energie electrică livrat malului drept al Nistrului, din cauza diminuării cu 30% a cantității de gaz furnizată de Gazprom pentru Republica Moldova. Prin urmare, ambele maluri ale Nistrului se confruntă cu un deficit de gaz și energie electrică. În regiunea transnistreană a fost declarată stare de urgență în domeniul economic, iar Uzina Metalurgică și cea de ciment din Râbnița și-au suspendat activitatea de producere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: