Alegerea bașcanului Găgăuziei: CEC a acreditat 10 observatori internaționali
Full Article 2 minutes read

Alegerea bașcanului Găgăuziei: CEC a acreditat 10 observatori internaționali

Comisia Electorală Centrală a acreditat 10 observatori internaționali pentru a monitoriza alegerile Guvernatorului (Bașcanului) al UTA Găgăuzia și a alegerilor parțiale pentru Adunarea Populară a UTA Găgăuzia din 30 aprilie 2023.

Cinci persoane sunt acreditate în calitate de observatori internaționali sunt din partea Consulatului General al Republicii Turcia la Comrat.

Alte 5 persoane acreditate sunt din partea Ambasadei Regatului Suediei în Republica Moldova.

„Persoanele acreditate își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova”, se arată într-o declarație a Comisiei. 

***

De precizat că actuala bașcană, Irina Vlah, a ocupat această funcție două mandate la rând și, în consecință, nu va putea candida.

Recent, deputații din cadrul Adunării Populare a Găgăuziei au coborât pragul electoral pentru alegerea bașcanului. Legislația actuală obligă ca cel puțin jumătate din alegători să participe la vot. Acum alegerile vor fi considerate valabile dacă în primul tur al scrutinului vor vota o treime din cetățeni.

Pe 30 martie, premierul Dorin Recean a menționat că starea de urgență nu va afecta desfășurarea alegerilor bașcanului Găgăuziei.

„Avem dovadă că desfășurarea alegerilor preconicate în Găgăuzia, la sfârșitul lunii aprilie, vor avea loc fără niciun impediment. Noi nu ne dorim ca prin instrumentul stării de urgență să împiedicăm exercitarea unor drepturi sau libertăți fundamentale, dimpotrivă măsurile luate zn cadrul CSE au vizat gestionarea crizei umanitare și a crizei energetice, precum și a amenințărilor hibride”, a menționat Dorin Recean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: