Alegeri locale generale, turul II // Procesul de votare, întrerupt în două localități din raionul Hîncești. CEC: Au rămas fără lumină
Full Article 3 minutes read

Alegeri locale generale, turul II // Procesul de votare, întrerupt în două localități din raionul Hîncești. CEC: Au rămas fără lumină

Republica Moldova desfășoară duminică, 19 noiembrie, turul doi al alegerilor locale generale. Scrutinul are loc în 273 de localități din țară, în care la alegerile din 5 noiembrie niciunul dintre candidați nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi declarat învingător din primul tur. Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că toate secțiile de votare și-au deschis ușile la ora 07:00. Totuși, în două localități din raionul Hîncești procesul de votare a fost întrerupt, după ce au rămas fără curent electric.

Potrivit CEC, pentru cele 273 de mandate de primar în turul doi candidează 544 de persoane, 386 dintre candidați sunt bărbați și 158 sunt femei. Din totalul candidaților la funcția de primar, 56 sunt independenți, iar 488 reprezintă o formațiune politică.

Pentru turul al doilea, în buletinele de vot sunt incluși 2 candidați la funcția de primar, cei care, acum 2 săptămâni, au întrunit cel mai mare număr de voturi. Înscrierea acestora în buletinele de vot a fost făcută în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Excepție fac localitățile Cotova din raionul Drochia și Todirești din raionul Ungheni, unde, în buletinele de vot, vor fi câte un singur candidat la funcția de primar.

Pentru organizarea turului II al alegerilor locale generale au fost deschise 609 secții de votare. La urne sunt așteptați 839 239 de alegători, pentru care CEC a tipărit 828 557 buletine de vot.

Urmare organizării alegerilor pe 5 noiembrie, s-a constat că în 8 localități din țară a fost înregistrată o participare mai mică decât ¼ din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În conformitate cu prevederile Codului electoral, CEC a dispus, la fel pentru ziua de astăzi, organizarea votării repetate a consilierilor locali în aceste unitățile administrativ-teritoriale și alegerea primarilor în 6 localități. Pentru acest exercițiu au fost deschise 11 secții de votare, au fost tipărite 22 927 buletine de vot și în listele electorale de bază se regăsesc 12 131 de alegători.

La ora 07:00 au fost deschise toate secțiile de votare. În două localități din raionul Hîncești, Cărpineni și satul Aneni, comuna Lăpușna, a fost întrerupt curent electric pentru circa 20 min. Problema a fost remediată, iar procesul de votare reluat.

Primele date preliminare referitoare la rezultatele alegerilor vor fi prezente către ora 22.00.

Autoritatea electorală precizează că în al doilea tur de scrutin, alegerile vor fi declarate valabile, dacă la ele participă cel puțin de 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Totodată, la al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Dacă ambii candidați au acumulat același număr de voturi și în primul tur, consiliul electoral de circumscripție efectuează tragerea la sorți. Iar în cazul localităților cu un singur candidat, acesta se consideră ales dacă a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: