Alegeri parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale? PSRM a sesizat Curtea Constituțională
Full Article 2 minutes read

Alegeri parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale? PSRM a sesizat Curtea Constituțională

Deputatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Vasile Bolea a depus marți, 19 mai, o sesizare la Curtea Constituțională. Socialiștii vor să afle dacă este posibilă organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale.

„Am decis să depunem o sesizare la Curtea Constituțională, în vederea evitării unor blocaje instituționale și a unor interpretări a articolelor 71 și 85 din Constituție. Curtea urmează să interpreteze dacă este posibilă organizarea alegerilor prezidențiale concomitent cu cele parlamentare anticipate”, a explicat Vasile Bolea.

Socialistul a menționat că nu este un caz ieșit din comun în țările din Uniunea Europeană și s-a întâmplat anterior în România, Franța, Bosnia și Herțegovina și Croația.

De asemenea, Vasile Bolea a menționat că la 24 februarie 2019 concomitent cu alegerile parlamentare a fost organizat un referendum consultativ, iar în toamna anului trecut au fost organizate alegeri locale generale și alegeri parlamentare noi pe unele circumscripții uninominale.

„Ar fi un deznodământ la declanșarea unei crize politice care ar putea avea loc în Republica Moldova, datorită unor acțiuni nefaste pe care le-ar putea întreprinde opoziția parlamentară”, a precizat Bolea.

Amintim că, pe 11 mai, președintele Igor Dodon a propus ca alegerile prezindețiale să se desfășoare pe 1 noiembrie. Șeful statului nu a precizat dacă va candida sau nu pentru un nou mandat.

În aceeași zi, Partidul Socialiștilor a înregistrat un proiect de hotărîre cu privire la stabilirea datei alegerilor președintelui Republicii Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: