Alegerile din Găgăuzia, motiv de dispută la București: Schimb de replici între Ambasada Rusiei în România și cea a Moldovei
Full Article 4 minutes read

Alegerile din Găgăuzia, motiv de dispută la București: Schimb de replici între Ambasada Rusiei în România și cea a Moldovei

După ce Curtea de Apel Comrat a validat mandatul bașcanului ales Evghenia Guțul, Ambasada Federației Ruse la București a învinuit Chișinăul de rusofobie. La rândul său, Ambasada Republicii Moldova în România a catalogat aceste comentarii drept „propagandă și dezinformare”.

Ambasada Federației Ruse la București a scris pe rețelele de socializare că „un astfel de scrutin „pro-rus” evident nu i-a fost pe plac Chișinăului”.

„Respingerea agendei rusofobe și neoliberale de către găgăuzi în ochii „democraților” moldoveni nu se corelează bine cu cursul euro-atlantic, pe care actuala conducere a țării l-a ales fără a consulta cetățenii la un referendum național, așa cum ar cere principiile democratice ale Uniunii Europene.

Din păcate, la Bruxelles și în marea majoritate a capitalelor europene, au preferat de mult să nu-și amintească de ele, mulțumiți cu retorică goală și suprimând libertatea de exprimare și pluralismul de opinii”, au menționat ei pe Facebook.

Totodată, misiunea diplomatică de la Moscova s-a arătat nemulțumită de perchezițiile efectuate în UTA Găgăuzia.

„În ziua anunțării rezultatelor scrutinului, oamenii legii au descins la CEC-ul Găgăuziei și au confiscat documente, inclusiv buletinele de vot. Potrivit Centrului Național Anticorupție, aceste măsuri fără precedent sunt cauzate de suspiciunea rezonabilă că listele electorale includ persoane care se aflau în afara țării sau au murit la momentul alegerilor. Atunci când au ales motivul percheziției, oamenii legii moldoveni s-au bazat probabil pe experiența ultimelor alegeri prezidențiale din Statele Unite, unde numărul „sufletelor moarte” care au votat prin corespondență a doborât toate recordurile imaginabile (conform companiei americane Judicial). Numărul buletinelor de vot trimise a depășit numărul alegătorilor reali cu 1, 8 milioane)”, a mai scris Ambasada. 

Mai mult, Ambasada Moscovei la București consideră că dacă era să câștige un rusofob, perchezițiile nu ar fi avut loc.

„Puțini se îndoiesc că, în cazul unei victorii la alegerile locale a unui rusofob notoriu, nu ar exista deloc percheziții, iar alegerile din Găgăuzia din Chișinău ar fi uitate a doua zi. Găgăuzii, să le dăm cuvenitul, nu aveau de gând să suporte o atitudine atât de neceremonioasă față de drepturile lor politice din partea autorităților orașului. În regiune au început mitinguri spontane. Și, se pare, Chișinăul s-a clătinat, neîndrăznind să se implice într-o confruntare deschisă cu o comunitate relativ restrânsă, dar monolitică din punct de vedere etnic și psihic”, au adăugat ei. 

La rândul său, Ambasada Republicii Moldova de la București a declara că Rusia dintotdeauna a promovat politici care au avut un impact negativ asupra cetățenilor Republicii Moldova. Aceste politici au inclus, printre altele, impunerea de embargouri la importul de vin, fructe, legume, precum și reducerea volumului de gaze naturale furnizate către țara noastră.

„Toate aceste măsuri au avut consecințe nefavorabile pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de etnia din care fac parte. Embargourile, impactul negativ al războiului și întreruperile de electricitate cauzate de atacurile brutale ale Rusiei asupra infrastructurii critice din Ucraina au afectat în egală măsură vorbitorii de limbă română, rusă, ucraineană, bulgară sau găgăuză”, se arată în comunicatul emis de Ambasadă.

Ambasada Republicii Moldova în România consideră că comentariile și declarațiile emise de Ambasada Federației Ruse fac parte dintr-o retorică ostilă și aduc prejudicii fiecărui cetățean al țării noastre.

„Ambasada Federației Ruse la București nu are nici o atribuție de a comenta evenimentele din Republica Moldova”, au menționat ei.

***

Turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei a fost câștigat de către Evghenia Guțul, candidata Partidului „ȘOR”, necunoscută până acum publicului larg. În seara de 16 mai, Adunarea Populară a Găgăuziei s-a întrunit în ședință extraordinară, pentru a recunoaște rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan. Deputații locali susțineau că nu au încredere în Curtea de Apel, care trebuie să valideze alegerile și nici în autoritățile centrale. S-a întâmplat după ce, în după-amiaza zilei de 16 mai, CNA și procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la Comisia Electorală de la Comrat. Potrivit CNA, temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora.

Pe 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat rezultatele turului doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: