Alegerile locale din municipiul Bălți vor fi amânate? Precizările CEC, în contextul declarării stării de urgență
Full Article 2 minutes read

Alegerile locale din municipiul Bălți vor fi amânate? Precizările CEC, în contextul declarării stării de urgență

Alegerile locale, care urmează să se desfășoare în 15 localități din țară, inclusiv în municipiul Bălți, pe 21 noiembrie 2021, ar putea fi amânate. Potrivit legislației naționale, în perioada stării de urgență nu se admite desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale.

Contactați de NM, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Electorale Centrale (CEC) Rodica Sîrbu a declarat: „Dacă va fi declarată stare de urgență, nu vom putea desfășura anumite procese electorale. Însă așteptăm decizia parlamentului. Îndată după ședința legislativului, vom discuta și vom anunța decizia”.

Amintim că Guvernul va cere astăzi plenului Parlamentului să declarare stare de urgență pentru 30 de zile. Aceasta însă ar urma să expire până pe 20 noiembrie, în timp ce desfășurarea scrutinului în 15 localități este planificată pentru 21 noiembrie.

Potrivit Legii privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de războistarea de urgenţă presupune un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localităţi sau pe întreg teritoriul  ţării în caz de:

a) iminenţă a declanşării sau declanşare a unor situaţii excepţionale cu caracter natural, tehnogen sau biologico-social, ceea ce face necesară prevenirea, diminuarea şi lichidarea consecinţelor acestora;

b) existenţă a unui pericol pentru securitatea naţională sau ordinea constituţională, ceea ce face necesară apărarea statului de drept, menţinerea sau restabilirea stării de legalitate;

În perioada stării de urgenţă, de asediu sau de război, instituite pe întreg teritoriul ţării, nu se admite modificarea Constituţiei, adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice şi a legislaţiei electorale, precum şi desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor republicane şi locale.

Aminitm că, pe 21 noiembrie, erau planificate alegeri locale în municipiului Bălți, comuna Ucrainca și satului Opaci, raionul Căușeni, comuna Hârtop, raionul Cimișlia, orașul Cupcini și satul Hlinaia, raionul Edineț, comuna Ișcălău, satele Călinești și Pârlița, raionul Fălești, comuna Camenca, raionul Glodeni, satul Bălceana, raionul Hâncești, comuna Cneazevca, raionul Leova, satele Palanca și Ștefănești, raionul Ștefan Vodă, comuna Negurenii Vechi, raionul Ungheni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: