Alexandr Stoianoglo, învinuit pe trei capete de acuzare, va compărea din nou în fața magistraților
Full Article 2 minutes read

Alexandr Stoianoglo, învinuit pe trei capete de acuzare, va compărea din nou în fața magistraților

Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Furtuna,  informează despre terminarea urmăririi penale în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, învinuit pe trei capete de acuzare.

Mai exact, lui Stoianoglo i se impută abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui organizații criminale. Această infracțiunea s-ar manifesta prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea, în rezultatul căruia a fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de 869 224 839,76 lei.

Stoianoglo este acuzat și de corupere pasivă, manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon, în sumă de 63 233 032,7 lei. Totodată, procurorului general suspendat, i se impută falsul în declarații. Potrivit procurorului, Stoianoglo nu ar fi inclus în declarația de avere și interese personale  faptul că soția sa, începând cu data de 05.01.2021 este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina.

De asemenea, urmărirea penală este terminată și în privința a doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cărora le este incriminat că au acționat  împreună și de comun acord cu Stoianoglo, la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea.

După ce partea apărării va lua cunoștință de materialele dosarului, acesta va fi transmis instanței pentru examinare în fond.

Concomitent, Procuratura Anticorupție informează că efectuează în continuare urmărirea penală pe alte două cauze penale în care este vizat Alexandr Stoianoglo și care se referă la abuzul de serviciu comis în calitate de ex-președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, dar și cu privire la îmbogățirea ilicită a acestuia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: