Alexandru Stoianoglo se va strădui să fie independent. Va reuși? Ce zic experții
Full Article 8 minutes read

Alexandru Stoianoglo se va strădui să fie independent. Va reuși? Ce zic experții

Mandatul de procuror general al Moldovei pentru următorii șapte ani a revenit lui Alexandru Stoianoglo, după ce a câștigat concursul pentru această funcție. Guvernul lui Ion Chicu a finalizat concursul, deși fostul executiv a pus la îndoială obiectivitatea concursului și a încercat să anuleze rezultatele acestuia. NM a încercat să afle, împreună cu experții, dacă noul procuror general va reuși să-și păstreze independența și să evite influența politicului și la ce am putea să ne așteptăm de la actuala guvernare în cazul în care noul procuror general va deveni „incomod” pentru ea.

La concursul pentru funcția de procuror general, care a fost organizat de Consiliul Superior al Procurorilor, Stoianoglo a câștigat detașat. El a acumulat 74,22 de puncte. Pe locul doi s-a plasat directorul Centrului de Resurse Juridice Vladislav Gribincea, cu 67,45 de puncte. Procurorul Veaceslav Soltan a acumulat 59,73 de puncte, iar procurorul Oleg Crâșmaru – 55,74 de puncte. Rezultatele concursului au fost anunțate la 28  noiembrie, aproape de ora șapte seara, iar în dimineața de 29 noiembrie, președintele Igor Dodon a semnat decretul cu privire la numirea acestuia. Stoianolgo a depus jurământul, iar la ora 10:30, Dodon l-a prezentat colaboratorilor Procuraturii Generale.

Înainte ca Stoianoglo să depună jurământul, președintele i-a transmis procurorului general câteva doleanțe: să-și aleagă o echipă, să elibereze procuratura de influența politicului, să finalizeze investigația cazurilor de rezonanță – despre uzurparea puterii, furtul miliardului, privatizarea Air Moldova, a aeroportului ș.a., să nu admită influența partenerilor externi asupra procuraturii și s-o elibereze de corupție.

„Rețineri și arestări ilegale nu vor mai fi”

Stoianoglo a promis că săptămâna viitoare, „va propune o nouă echipă de conducere a procuraturii”. La fel, el a declarat că „începând cu săptămâna viitoare, procuratura nu se va implica în activitatea antreprenorilor: „Aceasta înseamnă că nu vor fi „show-uri cu măști”, rețineri și arestări ilegale”.

Procurorul general a mai promis că dosare pe numele antreprenorilor vor fi deschise doar în baza materialelor obținute de la Inspectoratul Fiscal și a dat asigurări că procuratura nu „va mai ține țara în frică”.

„Vor fi demonstrative cazurile despre furtul miliardului și împotriva lui Plahotniuc”

Experții cu care a discutat NM consideră că noul procuror general trebuie să ducă la bun sfârșit investigația cazurilor de rezonanță și să lupte împotriva corupției în sistemul procuraturii.

Astfel, politologul Victor Ciobanu consideră că, în primul rând, pentru Stoianoglo va fi demonstrativă investigația cazului „despre furtul miliardului”. „Al doilea – este dosarul [ex-liderului Partidului Democrat Vladimir] Plahotniuc, care a fost deschis în grabă și superficial, doar pe un singur caz, dar și el va fi demonstrativ”, a menționat Ciobanu.

Politologul Igor Boțan, care a făcut parte din comisia Ministerului Justiției pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, consideră că trebuie să inițieze„reatestarea tuturor procurorilor” și să se ocupe plenar de eficientizarea managementului procuraturii la toate nivelurile. La fel, Boțan este sigur că noul procuror general „nu trebuie să se implice în activitatea procurorilor, ci să le ofere posibilitatea de a-și îndeplini liber obligațiunile”. Boțan a menționat că la interviul susținut în comisia Ministerului Justiției, Stoianoglo a promis că va acționa anume așa.

„El se va strădui să evite influența politicului”

Avocatul Vitalie Nagacevschi este de părere că noul procuror general „va face totul pentru a evita influența politicului, pe cât este posibil acest lucru”. „Procurorul general are toate instrumentele necesare pentru a-și păstra independența”, a subliniat Nagacevschi.

Și politologul Igor Boțan consideră că Stoianoglo va încerca să evite influența politicului, însă expertul nu știe dacă acesta va reuși. „Stoianoglo a demonstrat că este o persoană principială și nu se lasă influențat. În orice caz, el se va strădui [să evite influența politicului]. Dacă va reuși aceasta sau nu, nu știu”, a spus Boțan.

Nici politologul Victor Ciobanu nu știe dacă Alexandru Stoianoglo va reuși să rămână independent. Ciobanu a menționat că Stoianoglo este „o persoană compromisă” a socialiștilor și democraților și, la necesitate, procurorul general va obține susținere politică. „Probabil, nu este cea mai bună candidatură pentru fiecare [din noii aliați politici], însă și pentru unii, și pentru alții, aceasta este o variantă de compromis”, a adăugat expertul.

Alexei Tulbure, fostul reprezentant permanent al Moldovei la ONU și Consiliul Europei, susține că lui Stoianoglo  îi va fi foarte dificil să rămână independent. Însă dacă Stoianoglo va reuși și dacă va apărea un grup de procurori care va investiga dosarele de rezonanță cu participarea politicienilor, mai devreme sau mai târziu, în opinia lui Tulbure, procuratura se va ocupa și de oamenii „care astăzi ocupă funcții înalte în stat”. Însă în acest caz, mai spune Tulbure, autoritățile pot „să schimbe legea și să demită procurorul general”. „Când autoritățile acționează în interesele lor, ei pur și simplu pot intra cu buldozerul în legislație și oriunde”, a adăugat Tulbure.

„Lui Stoianoglo îi va fi foarte dificil să schimbe ceva”

Vitalie Nagacevschi consideră că Stoianoglo va face față tuturor sarcinilor. „Eu îl cunosc de foarte mulți ani, este un om foarte de treabă. Este un profesionist. Din toți candidații, el are cea mai mare experiență de muncă și nu va renunța la principiile sale”, a dat asigurări Nagacevschi. Totodată, el a menționat că e prea puțin probabil că va fi posibilă schimbarea completă a stării de lucruri în sistemul procuraturii: „Însă eu sper că el va putea să urnească carul din loc”.

În opinia lui Tulbure, Stoianoglo ar fi putut schimba situația în procuratură „dacă ar fi fost ales în perioada coaliției PSRM-ACUM. „Azi, am mari îndoieli în acest sens. Eu nu văd voință politică pentru realizarea reformei justiției”, a spus Tulbure. Potrivit afirmațiilor sale, lui Stoianoglo „îi va fi foarte dificil” să schimbe ceva, chiar dacă va avea această dorință și intenție.

La rândul său, Igor Boțan presupune că Stoianoglo se va strădui să schimbe starea de lucruri la procuratură, însă este greu de spus „cât îi va reuși acest lucru”.

În opinia lui Victor Ciobanu, „reformarea din interior a sistemului putred [al procuraturii] este imposibilă”. Totodată, potrivit lui, e greu de spus în ce măsură Stoianoglo „este persoană din sistem”. „Timp îndelungat, el nu a fost în sistemul [procuraturii]. De aceea nu e clar, în ce măsură el este din sistem”, a menționat Ciobanu.

Ce va spune Comisia de la Veneția și ce înseamnă asta

Reamintim că în luna septembrie, Guvernul Maiei Sandu a expediat Comisiei de la Veneția amendamentele la Legea procuraturii care au fost adoptate de către parlament și care modifică procedura de numire a procurorului general. Conform amendamentelor, concursul pentru funcția de procuror general va avea loc în două etape: inițial, candidații vor fi selectați de către comisia Ministerului Justiției, apoi unul din acești candidați va fi ales de Consiliul Superior al Procurorilor. Comisia de la Veneția va examina aceste amendamente la ședința din 9 decembrie. Iar noul procuror general al Moldovei a fost ales deja în baza noii proceduri.

Alexei Tulbure a precizat pentru NM că recomandările  CV nu vor influența în niciun fel concursul care deja a avut loc și alegerea procurorului general. „Procurorul general a fost deja numit, acum nu vor putea schimba nimic. Recomandările  CV vor putea fi aprobate la nivel legislativ și, conform acestor modificări, peste șapte ani, vor alege un nou procuror general”, a menționat Tulbure.

***
Reamintim că la 18 noiembrie, ministrul justiției Fadei Nagacevschi a învinuit-o pe predecesoarea sa Olesea Stamate de anularea ilegală a concursului pentru funcția de procuror general și a transmis Consiliului Superior al Procurorilor lista candidaților selectați anterior de către comisia Ministerului Justiției.

Guvernul Maiei Sandu intenționa să anuleze rezultatele concursului Ministerului Justiției din cauza neîncrederii apărute față de obiectivitatea unuia dintre membrii comisiei: acesta a micșorat notele oferite unor candidați care au primit note mari din partea altor membri ai comisiei. După aceasta, guvernul Sandu a decis să modifice procedura de numire a procurorului general, asumându-și răspunderea pentru amendamentele la Legea procuraturii. Potrivit amendamentelor, la prima etapă, selectarea candidaților pentru funcția de procuror general va fi organizată nu de Ministerul Justiției, ci de prim-ministru. Parlamentul nu a susținut acest proiect de lege și a demis guvernul Sandu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: