Ambasada SUA în Rusia, acuzată de „imixtiune în treburile interne ale țării”, din cauza unui mesaj despre proteste
Full Article 2 minutes read

Ambasada SUA în Rusia, acuzată de „imixtiune în treburile interne ale țării”, din cauza unui mesaj despre proteste

Diplomații americani din cadrul ambasadei SUA din Rusia vor fi invitați pentru explicații la Ministerul de Externe de la Moscova. Se întâmplă din cauza unui mesaj publicat de diplomați, în legătură cu acțiunile în susținerea opozantului Alexei Navalnîi, care s-au desfășurat pe 23 ianuarie. Anunțul a fost făcut de către purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Zaharova.

În cadrul emisiunii „Soloviov Live”, Maria Zaharova s-a arătat indignată din cauza unui mesaj publicat de ambasada SUA în Rusia, în care era indicată locația protestelor care urmau să se desfășoare sâmbătă, cu îndemnul către cetățenii americani să evite aceste locuri. Reprezentanta MAE-ului rus a calificat informațiile publicate drept „imixtiune în treburile interne ale țării”.

„Vor fi chemați la Ministerul Afacerilor Externe. Americanii și diplomații americani vor explica acolo cum le-a venit așa ceva în cap”, a spus Zaharova.

Anterior, pe 22 ianuarie, reprezentanții misiunii diplomatice au avertizat cetățenii americani că, sâmbătă, în mai multe orașe sunt planificate acțiuni în susținerea lui Alexei Navalnîi. Ambasada a publicat lista orașelor unde se vor desfășura demonstrațiile și traseele respective.

Potrivit Mariei Zaharova, faptul că în mesaj era menționată fraza „marș către Kremlin” este inacceptabil: „Depășește orice limită. Ce înseamnă asta? Este o motivare, un îndemn, instrucțiune, provocare? Vom discuta”, a adăugat ea.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a calificat mesajul drept „imixtiune în treburile interne” ale țării și a menționat că acesta coincide cu „doctrina SUA pentru stimularea protestelor în țările ale căror conducere nu le convine”.

***

Sâmbătă, 23 ianuarie, în mai multe orașe din Federația Rusă s-au desfășurat demonstrații în susținerea lui Alexeni Navalnîi. Acesta a fost plasat în arest pentru 30 de zile, pe 17 ianuarie, la întoarcerea din Germania. În cursul manifestațiilor au fost reținute un număr record de persoane – peste 3,3 mii.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: