Amendă de 5 mii de lei pentru un post TV, care a preluat conținutul televiziunii Primul în Moldova
Full Article 3 minutes read

Amendă de 5 mii de lei pentru un post TV, care a preluat conținutul televiziunii Primul în Moldova

Postul de televiziune ITV a fost amendat cu 5 000 de lei, în ședința din 13 octombrie a Consiliului Audiovizualului. Se menționează că televiziunea nu și-a respectat propria concepție de programe aprobată în august 2023.

Reprezentanții Consiliului Audiovizualului au declarat că ITV a difuzat 9,45% de Programe audiovizuale realizate de producători ce nu se află sub jurisdicția Republicii Moldova, în timp ce furnizorul s-a angajat să nu dea astfel de conținut, indicând 0% în concepție.

În această categorie a fost inclus filmul-serial „След” realizat de un producător din Federația Rusă”, au precizat reprezentanții Consiliului. Potrivit instituției, „deși devierile atestate în cadrul monitorizării nu sunt mari, lucrurile trebuie privite în context”.

Membrul Consiliului Ruslan Mihalevschi, care este și inițiatorul controlului, a declarat că se observă tendința unui post TV a cărui licență este suspendată să emită prin intermediul unui alt post de televiziune.

Conținutul care acum este difuzat de ITV, aparținea în trecut postului Primul în Moldova”, au mai precizat reprezentanții Consiliului.

***

Contentul postului TV rusesc „Pervîi Canal”, care a fost retransmis anterior de Primul în Moldova, post TV controlat de Ilan Șor, a apărut acum la ITV. Acest post s-a ales cu un nou proprietar, după ce autoritățile au suspendat temporar difuzarea postului Primul în Moldova.

Din 24 august, pe pagina de Facebook a postului ITV au început să fie publicate știrile postului Primul în Moldova, care, după ce i-a fost suspendată licența, emite doar online. Iar din 4 septembrie, ITV a început să difuzeze emisiuni de divertisment, inclusiv cele ale postului rusesc „Pervîi Canal”, care anterior erau difuzate de Primul în Moldova. De asemenea, la ITV au apărut și emisiuni de autor, difuzate anterior la Primul în Moldova: a producătorului postului Ludmila Belcencova și a lui Corneliu Ciurea. Potrivit unor surse ale NM, care cunosc situația, produsele ITV și buletinele de știri sunt înregistrate într-un studio situat în clădirea General Media Group (GMG), deținută de fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Anterior, în această clădire s-au mutat redacțiile posturilor TV controlate de omul de afaceri anunțat în căutare Ilan Șor (inclusiv Primul în Moldova).

Directorul general al postului ITV, Natalia Poleacova, a menționat într-un interviu acordat NM că postul de televiziune Primul în Moldova nu mai există. „Știrile sunt produsul nostru, adică ale postului  ITV”, a spus Poleacova. Totodată, aceasta nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația precum că produsul este creat în clădirea GMG.

Anterior, Consiliul Audiovizualului a amendat postul ITV cu 7.000 de lei pentru faptul că pe 30 iunie a fost schimbat proprietarul postului. După cum reiese din registrul CA, postul era deținut de Natalia Poleacova – 49% și Ivan Vuicu (potrivit datelor din 15 iunie). Acum proprietarul postului TV este o anume Ecaterina Hromi-Julien. În Moldova există un antrenor de fitness cu același nume și prenume. NM i-a scris un mesaj pe Facebook în care a cerut un comentariu în acest sens. Deocamdată nu avem un răspuns.

Natalia Poleacova a explicat pentru NM că orice companie are dreptul să-și schimbe fondatorii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: