Amenzi de până la 15 000 pentru cei care depozitează deșeuri de construcție pe terenurile fertile

Ministerul Justiției propune înăsprirea amenzilor în cazul deteriorării stratului fertil al terenurilor agricole de către persoanele fizice și juridice. Astfel, urmează a fi aprobate modificări la Codul contravențional. Potrivit acestora, persoanele fizice care depozitează neautorizat pe terenuri cu sol fertil materiale de construcție ori deşeuri ale industriei extractive vor fi sancționate cu amenzi până la 7 500 de lei. În cazul persoanelor juridice, amenzile vor ajunge la 15 000 de lei. Inițiativa a fost aprobată în ședința Guvernului din 12 ianuarie.

Astfel, Ministerul Justiției planifică modificarea art. 115, 117, 118 din Codul contravențional și completarea articolului cu noi componențe de contravenții în domeniul degradării terenurilor și solului fertil. Inițiativa are loc în contextul în care în ultimii ani a fost înregistrată intensificarea multiplelor forme de degradare a solului, îndeosebi, a celei provocate atât de persoanele fizice cât și cele juridice. Menționăm faptul că solul este învelișul viu al pământului care are un rol crucial în asigurarea securității alimentare.

Potrivit autorilor inițiativei, în republică, cca 80 % din solurile arabile sunt amplasate pe versanți, prin urmare, lucrările de prevenire și combatere a eroziunii de suprafață este prioritate pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii. În scopul soluționării problemelor ce țin de degradarea accelerată a resurselor de sol s-a impus necesitatea elaborării în comun cu instituțiile științifice din domeniul solului a Programul de îmbunătățiri funciare în scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol pentru anii 2021-2025 și a Planului de acțiuni pentru anii 2021-2023 privind implementarea acestuia.

„În Codul contravențional nr. 218/2008, sunt stabilite unele contravenții în acest sens doar că sancțiunile date sunt foarte mici, ceea ce nu demotivează încălcarea normelor stabilite în acest sens. Din aceste considerente propunem revizuirea acestora și stabilirea unor sancțiuni majorate în cazul detiorării stratului fertil al terenurilor agricole de către persoanele fizice și juridice. De asemenea, se propun unele contravenții pentru încălcarea legislației funciare”, se arată în document.

gov.md
gov.md

Ministerul Justiției a remarcat că, în prezent, unele întreprinderi miniere, la efectuarea lucrărilor de excavație, degradează stratul fertil al solului și stratul fertil în unele cazuri nu se utilizează conform destinației, din aceste considerente suprafețele date sunt excluse din circuitul agricol sau silvic, ceea ce aduce prejudicii enorme domeniului agricol și mediului.

În acest context, se propune ca depozitarea neautorizată pe terenuri cu sol fertil, a materialelor de construcție ori deşeuri ale industriei extractive şi altele asemenea, să se sancţioneze cu amendă de la 4000 la 7500 de lei, în cazul persoanelor fizice și cu amendă de la 5000 la 15 000 de lei pentru persoanele juridice.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Angajații Președinției, peste 30 de deplasări externe în primele 6 luni din an. Cât au costat vizitele oficiale

În prima jumătate a anului 2025, angajații Aparatului Președintelui Republicii Moldova au efectuat 33 de deplasări oficiale peste hotare, potrivit unui raport publicat de instituție. Cele mai frecvent vizitate țări au fost Germania, Italia și Franța, în timp ce țările vecine – Ucraina și România – au fost vizitate de câte două ori.

Delegațiile au fost conduse în cele mai multe cazuri de președinta Maia Sandu, însoțită de consiliera sa pentru politică externă și afaceri europene, Olga Roșca, și consilierul în domeniul apărării și securității naționale, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Stanislav Secrieru.

Costurile totale suportate din bugetul instituției pentru aceste vizite s-au ridicat la circa 500 de mii de lei, cele mai mari cheltuieli fiind pentru transportul aerian, cazare și diurne. În unele cazuri, cheltuielile au fost acoperite de organizatorii evenimentelor internaționale, cum s-a întâmplat în Germania, Italia sau Estonia.

Cele mai scumpe deplasări au fost cele în Polonia (peste 50 mii lei), Franța (aproape 46 mii lei) și Germania (până la 40 mii lei per vizită). O singură deplasare externă – la București, efectuată de Adrian Băluțel, șeful Cabinetului Președintei – a costat 1.400 lei.

Potrivit datelor, vizitele au vizat participări la conferințe, ateliere de lucru și forumuri dedicate combaterii dezinformării, securității, relațiilor cu diaspora sau cooperării cu partenerii internaționali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: