Amenzi până la 5 000 lei pentru cei care vând bunurile colectate în calitate de ajutor umanitar
Full Article 2 minutes read

Amenzi până la 5 000 lei pentru cei care vând bunurile colectate în calitate de ajutor umanitar

Persoanele care vând bunurile colectate în calitate de ajutor umanitar vor putea fi amendate. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat pozitiv de Comisia economie buget și finanțe în ședința din 9 martie. Amenzile prevăzute sunt de până la 5000 de lei, în cazul persoanelor cu funcții de răspundere și de până la 3000 de lei, în cazul persoanelor fizice.

În Codul contravențional al Republicii Moldova ar putea fi introdus un nou articol – cu privire la sancționarea comercializării ilegale a ajutoarelor umanitare.

PROIECTUL de lege pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova a fost avizat pozitiv de Comisia economie buget și finanțe, urmând să fie examinat în celelalte comisii parlamentare și prezentat spre aprobare în plenul Parlamentului.

Potrivit proiectului, comercializarea ilegală a bunurilor care constituie ajutoare umanitare va fi sancționată cu o amendă de la 40 la 60 de unități convenționale (2000 de lei – 3000 de lei) aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 75 la 100 de unități convenționale (3750 de lei – 5000 de lei) aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Competența soluționării contravenției respective urmează a fi atribuită Ministerului Afacerilor Interne.

Unul din autorii proiectului, deputata Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, Efimia Bandalac, a argumentat că, în condițiile de crize cu care se confruntă Republica Moldova, ajutoarele umanitare devin un fenomen tot mai frecvent. În lipsa unui control din partea organelor de stat, există cazuri de încălcare a legislației în vigoare de către recepționari sau distribuitori de ajutoare umanitare, inclusiv cazuri de comercializare ilegală a ajutoarelor umanitare destinate populației.

Anterior, Codul contravențional prevedea drept contravenție comercializarea ilegală a bunurilor care constituie ajutoare umanitare, însă această normă a fost abrogată în 2017.

***

Amintim că, din cauza răzoiului din Ucraina, în Republica Moldova sunt în prezent circa 110 mii de cetățeni străini. Din 24 februarie până pe 9 martie, în oficiile Biroului Migrație și Azil, au solicitat azil 3 114 străini, dintre care 2 279 cetățeni ucraineni.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: