Amenzi și pedepse penale pentru moldovenii veniți din străinătate, care introduc informații false în fișele epidemiologice
Full Article 3 minutes read

Amenzi și pedepse penale pentru moldovenii veniți din străinătate, care introduc informații false în fișele epidemiologice

Moldovenii care se întorc din străinătate și refuză să completeze fișele epidimiologice sau le completează greșit riscă amenzi sau chiar pedeapsă penală. Avertizarea a fost făcută de către președintele Igor Dodon, după ședința tradițională de luni dimineață cu premierul Ion Chicu și președinta legislativului, Zinaida Grecianîi.

„Avertizez că toate persoanele care pun în pericol sănătatea altor cetățeni vor răspunde conform legii. Am cerut guvernului să fie introduse modificări în legislație, pentru ca persoanele care nu completează sau completează eronat informația din fișele epidemiologice să fie trase la răspundere. Aceste persoane trebuie amendate strict sau atrase la răspundere penală”, a anunțat șeful statului.

Modificările respective vor fi fi aprobate în ședința de miercuri a guvernului și apoi vor ajunge în plenul parlamentului.

„Avem 700 de mii de pensionari și 650 de mii de copii sunt 18 ani. Din cauza unor persoane care mint la frontieră, care nu vor să spună de unde vin, care nu vor să sune și să preîntâmpine medicii, care se ascund, care fug din spitale, punem în pericol 1 mln 350 de mii de oameni. Ce trebuie să facem? Să așteptăm ca un grup să infecteze toată țara? Guvernul trebuie să ia măsuri de urgență”, a precizat Dodon.

Totodată, președintele Republicii Moldova a avertizat companiile farmaceutice sau cele care au tangențe cu domeniul sănătății că riscă penalități, în cazul în care vor majora prețurile în această perioadă.

„Mă adresez companiilor care furnizează produse care ajută la combaterea virusului și pot obține beneficii în această situație. O să mergem cu controale masive: v-am preîntâpinat acum câteva săptămâni, unii au înțeles, dar alții continuă să facă business pe situația oamenilor. O să fiți penalizați”, a spus șeful statului.

Președintele Igor Dodon a făcut apel la calm și la responsabilitate.

„Am un mesaj pentru întreaga societate: lupta cu coronavirusul este a întregii țări. Este un fals să ne imaginăm că doar guvernul va putea ține piept de unul singur. Guvernul are responsabilitatea sa, dar dacă cei care se întorc din Italia sau alte țări infectate și nu țin cont de indicațiile autorităților, nu se adresează la medic, cum poate fi numit acest lucru? Fac apel la maximă responsabilitate și sinceritate din partea persoanelor care se întorc din țările expuse virusului. Sunați imediat medicul și nu puneți în pericol viețile apropiaților voștri”, a mai spus Dodon.

Amintim că în Republica Moldova a fost înregistrat un caz de infectare cu COVID-19. Este vorba despre o femeie care s-a întors sâmbătă din Italia. Ea este internată la Spitalul Republican din capitală. Potrivit ministrului Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în prezent, sunt suspecte de coronavirus încă trei persoane. Rezultatul analizelor vor fi prezentate în cursul zilei de astăzi, 9 martie.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: