Amenzile pentru încălcarea măsurilor de sănătate publică ar putea fi reduse
Full Article 2 minutes read

Amenzile pentru încălcarea măsurilor de sănătate publică ar putea fi reduse

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică stabilite de autoritățile competente, ar putea fi reduse. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în ședința din 30 iunie, raportul la proiectul de lege privind modificarea mai multor acte legislative, inclusiv a Legii privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, Codului administrativ, Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice.

Modificările presupun, printre altele, reducerea amenzilor pentru nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică stabilite de autoritățile competente.

Valoarea propusă a amenzilor va constitui de la 2000 la 5000 de lei pentru persoana fizică și de la 10 000 la 35 000 de lei — pentru persoana juridică. În prezent, acestea constituie de la 22 500 la 25 000 de lei aplicată persoanei fizice și de la 50000 la 75 000 de lei.

Totodată, se propune aplicarea sancțiunilor pentru comiterea repetată a aceleiași contravenții, în valoare de 15 000 – 25 000 de lei – pentru persoane fizice și 50 000 – 75 000 de lei – pentru persoane juridice.

O altă modificare propusă rezidă în instituirea obligației exprese ca dispozițiile Comisiei pentru situații excepționale a Republicii Moldova, precum și hotărârile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică să fie publicate pe pagina web oficială a Guvernului.

Proiectul de lege urmează a fi examinat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.

Amintim că, în cadrul ședinței din 30 iunie, Curtea Constituțională a decis că amenzile aplicate persoanelor fizice pe durata stării de urgență contravin Legii Supreme.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: