Americanul care a luat cu asalt Capitoliul SUA a primit statut de refugiat în Belarus: „Aici mă simt în siguranță”
Full Article 2 minutes read

Americanul care a luat cu asalt Capitoliul SUA a primit statut de refugiat în Belarus: „Aici mă simt în siguranță”

Evan Newman, cetățeanul american care acum un an a participat la asaltul asupra Capitoliului SUA, a primit statut de refugiat în Belarus. Documentul i-a fost înmânat pe 22 martie, de către autoritățile din Brest, informează serviciul de presă al Biroului de azil.

Deocamdată, bărbatul locuiește în orașul Brest. Acesta planifică să călătorească și în alte regiuni ale Belarusului și să își deschidă o afacere – în SUA el confecționa genți. Newman spune că își dorește ca și familia sa să se mute în Belarus, însă decizia depinde de soția sa, care „se ocupă de educația copiilor”.

„În Belarus mă simt în siguranță. Sunt liniștit, îmi place această țară. Astăzi am sentimente contradictorii. Sunt bucuros că Belarusul are grjiă de mine. Sunt trist pentru că am nimerit într-o astfel de situație și că am probleme în țara mea”, le-a spus acesta jurnaliștilor.

Bărbatul este originar din California. Acolo, pe numele său există mai multe dosare penale. El este unul dintre figuranții investigației cu privire la evenimentele din 6 ianuarie 2021, de la Washington, când adepții ex-președintelui Donald Trump, care a pierdut alegerile în favoarea lui Joe Biden, au încercat să ia cu asalt Capitoliul și să întrerupă ședința Congresului.

Evan Newman recunoaște că a participat la proteste, însă susține că nu a intrat în clădire. El este acuzat și că a lovit un polițist.

Pe 15 august 2021, Newman a traversat ilegal frontiera dintre Ucraina și Belarus. El susține că a decis să meargă în Belarus din cauza „atenției insistente” din partea Serviciului de Securitate al Ucrainei.

„Am simțit că sunt urmărit, am început să îmi fac griji pentru viața și sănătatea mea. Am luat o hartă, un ghiozdan cu lucruri și am traversat frontiera, după care am fost reținut”, a povestit acesta.

Amintim că, în afară de Newman, în Belarus s-a refugiat și soldatul polonez Emil Cechko, care era cercetat penal pentru că a dezertat. Pe 17 martie, el a fost găsit mort, la Minsk.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: