Amnesty: Bombardarea teatrului din Mariupol – crimă de război comisă de Rusia
Full Article 2 minutes read

Amnesty: Bombardarea teatrului din Mariupol – crimă de război comisă de Rusia

Bombardarea teatrului din Mariupol, pe 16 martie 2022, care a dus la moartea mai multor civili, este o crimă de război comisă de Rusia, susține un raport al Organizației Internaționale pentru Drepturile Omului „Amnesty International”. Potrivit raportului, numărul victimelor este mult mai mic decât cel care s-a crezut inițial, scrie BBC.

Experții organizației și-au condus propria anchetă asupra incidentului și au strâns dovezi care indică faptul că armata rusă aparent a vizat în mod deliberat teatrul, știind că acolo se ascundeau sute de civili.

O investigație intitulată „Copii: atac asupra Teatrului Dramatic Academic Regional Donețk din Mariupol” spune că rușii cu mare probabilitate au aruncat două bombe de 500 de kilograme dintr-un avion militar, care au detonat simultan. Amnesty spune că a fost vorba de un atac „deliberat” asupra unui loc unde se aflau sute de persoane nevinovate, în fața căruia era scris cuvântul „copii” cu litere albe mari, ceea ce reprezintă „clar o crimă de război”. Rusia a negat în repetate rânduri că a ajuns în teatru.

Potrivit raportului, numărul exact al victimelor atacului nu a fost încă stabilit, dar potrivit Amnesty International, acesta este mult mai mic decât raportat anterior, asta în condițiile în care, imediat după atac, autoritățile din Mariupol au spus că aproximativ 300 de persoane au murit. Jurnaliștii AP au remarcat, în ancheta lor, că numărul victimelor ar putea fi de două ori mai mare.

Dovezile adunate de Amnesty International indică, însă, faptul că multe persoane au reușit să părăsească teatrul cu puțin timp înainte de atac, inclusiv pe 14 și 15 martie, când au început să funcționeze „coridoarele verzi”.

Reamintim că în primele săptămâni ale invaziei rusești în Ucraina, Mariupol s-a trezit asediat de armata rusă, care a aruncat zilnic zeci de bombe aeriene asupra orașului și a supus teritoriul acestuia la bombardamente de artilerie. Teatrul dramatic a fost transformat într-un adăpost anti-bombă, conform instrucțiunilor autorităților orașului. Acolo au venit și civili pentru a obține informații despre posibilele metode de evacuare. „COPII” era scris cu litere mari pe trotuarul din fața și din spatele teatrului.

Clădirea teatrului a fost distrusă în jurul orei 10:00, ora locală, pe 16 martie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: