Amnesty International Moldova organizează astăzi un protest în fața Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău
Full Article 2 minutes read

Amnesty International Moldova organizează astăzi un protest în fața Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău

Amnesty International Moldova organizează un protest în fața Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău, astăzi, 9 august. Manifestația va avea loc în contextul în care se împlinește un an de la violențele din Belarus. 

„În decurs de un an de zile am fost martorii violențelor aplicate din partea autorităților din Belarus asupra protestatarilor pașnici care au ieșit pe străzi și s-au opus regimului Lukașenko. Autoritățile din Belarus continuă să reducă la tăcere activiști, jurnaliști, avocați, dar și societățile civile”, se arată în mesajul organizatorilor.

În acest sens, „societatea civilă se va întruni la un protest pașnic în fața Ambasadei Republicii Belarus din Chișinău pentru a cere autorităților:

  • „să pună capăt imediat represiunii violente a poliției împotriva protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor;
  • se asigure că drepturile la libertatea de întrunire pașnică și de exprimare ale poporului Belarus sunt pe deplin respectate;
  • să se asigure că toți reprezentanții forțelor de ordine care interacționează cu publicul sunt identificabili individual prin intermediul etichetelor cu numele sau numărul de identitate, cât și să ia toate măsurile necesare pentru a asigura deplina responsabilitate a membrilor forțelor de ordine și a ofițerilor lor superiori pentru toate acțiunile acestora”.

Amintim că august 2020, în mai multe orașe din Belarus au izbucnit proteste după ce Comisia Electorală Centrală a anunțat că Alexandr Lukașenko a câștigat un nou mandat de președinte. Oamenii susțineau că scrutinul a fost fraudat și au cerut demisia șefului statului și organizarea unor alegeri noi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: