Andrei Năstase împreună cu familia sa se află în Ucraina. Face apel la autoritățile moldovenești
Full Article 3 minutes read

Andrei Năstase împreună cu familia sa se află în Ucraina. Face apel la autoritățile moldovenești

Fostul președinte al Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase declară că în aceste momente, împreună cu familia, se află în Ucraina. Între-un live pe Facebook, el spune că se ocupă de întoarcerea atât a lui, cât și a familiei sale, acasă. Totodată, s-a adresat autorităților moldovenești „să dea dovadă de responsabilitate și solidaritate” cu privire la situația din regiune. 

„În momentul în care vorbesc cu dumneavoastră nu sunt în țară. Agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, o nouă încălcare a dreptului internațional, mă găsește împreună cu familia mea chiar în Ucraina. Vreau să vă transmit tuturor și să vă asigur că suntem în siguranță și, bineînțeles, suntem preocupați de întoarcerea noastră imediată acasă, la Chișinău”, a spus Năstase.

Fostul lider al PDA a făcut și un apel către autoritățile din Republica Moldova. „Chem pe această cale întreaga clasă politică de la Chișinău să dea dovadă de responsabilitate și solidaritate întru realizarea consensului politic național în acest domeniu, un domeniu esențial pentru securitatea Republicii Moldova”, a declarat el.

***

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Potrivit presei, s-au produs mai multe explozii la Odesa, Kiev, Harkov, Dnepr și Kramatorsk.

În Republica Moldova ar putea fi declarată stare de urgență în contextul războiului din Ucraina. O solicitare în acest sens a fost făcută de șefa statului pe 24 februarie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

În contextul situației de securitate regională create, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat stabilirea nivelului Cod galben de alertă teroristă, aprobat prin ordinul directorului SIS al Republicii Moldova.

În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina din această noapte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe solicită cetățenilor Republicii Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

Totodată, MAEIE a dispus în regim de urgență evacuarea membrilor familiilor și personalului neesențial de la ambasada țării noastre la Kiev și consulatul de la Odesa. Echipa consulară este operațională şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: