Andrei Spînu, despre noul preț la gaz: „Tariful nu se va schimba”
Full Article 2 minutes read

Andrei Spînu, despre noul preț la gaz: „Tariful nu se va schimba”

Vicepremierul Andrei Spînu informează cetățenii că în urma deciziei aprobate de către Comisia Situații Excepționale (CSE) cu privire la noul preț de achiziție a gazului, tariful nu se va schimba pentru consumatori. Informațiile au fost făcute publice pe 17 decembrie. 

Potrivit ministrului, este pentru prima dată în istoria țării noastre, când malul drept nu va consuma gaze livrate de Gazprom.

„Încă de anul trecut, am promis că vom face rezerve și vom găsi alternative pentru a nu mai fi dependenți de o singură sursă. Am reușit acest lucru”, a informat vicepremierul.

Totodată, Andrei Spînu menționează că cel mai important este că în urma acestei decizii, tariful pentru consumatori nu se va schimba.

„Pentru luna decembrie, SA Energocom, conform deciziei CSE, va vinde 100 mln m3 de gaz către MoldovaGaz, la prețul mediu de 1108,61 USD/mia de m3. Acest preț include toate costurile: costul de achiziție a gazului, costurile de transport și costurile de depozitare pe care le-a suportat Energocom. Suplimentar, Guvernul continuă să crească stocurile de gaz și pentru lunile următoare. Cetățenii vor primi în continuare suport în factură și vom trece cu bine de această iarnă”, a adăugat el.

Amintim că până la 100 milioane m3 de gaze naturale vor fi achiziționate de SA „Energocom” și vândute SA „Moldovagaz”, la un preț preliminar de 1108,61 dolari per 1000 m3. Măsura este necesară pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, în contextul în care concernul rus „Gazprom” a redus substanțial volumul de gaze livrat țării noastre. O decizie în acest sens a fost luată de către Comisie Situații Excepționale (CSE) pe 16 decembrie.

La începutul lunii, Andrei Spînu a anunțat că SA „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES (Centrală de la Cuciurgan) pentru luna decembrie. SA „Moldovagaz” va livra 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi malului stâng, inclusiv MGRES (Centrală de la Cuciurgan). Cât despre cantitatea de energie electrică procurată de la MGRES, pentru decembrie, aceasta va constitui aproximativ 204 mii MW, la un preț de 73 de dolari.

Energia electrică din Transnistria acoperă aproximativ 60% din necesarul de energie electrică din Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: