Andrei Spînu îndeamnă cetățenii să economisească lumina: „Este esențial până găsim soluții potrivite”
Full Article 2 minutes read

Andrei Spînu îndeamnă cetățenii să economisească lumina: „Este esențial până găsim soluții potrivite”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit pe 11 octombrie, cu un apel către moldoveni. Oficialul a îndemnat cetățenii să economisească energia electrică, în mod special, între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00. Spînu a explicat că acest lucru ne va permite să avem energie electrică „fără a fi nevoiți să intervenim în activitățile zilnice”.

„Acest lucru este esențial până găsim soluții potrivite sub aspect financiar. Un om de unul singur niciodată nu poate schimba lucrurile, o țară întreagă însă poate! Vă rog pe fiecare, vă rog ca noi toți, împreună, să facem partea noastră de efort. Astăzi. Și mâine. Și în perioada următoare. Atât timp cât Ucraina este nevoită să oprească livrarea de energie electrică, iar noi suntem nevoiți să folosim economiile de gaze pentru a primi necesarul de energie de la MGRES, este esențial ca noi toți să economisim cât de mult putem”, a menționat Spînu.

Andrei Spînu susține că toate instituțiile publice au primit instrucțiuni referitoare la reducerea consumului de energie. Totodată, de astăzi, Guvernul, Parlamentul și Președinția vor opri iluminatul între orele menționate.

Ministrul a venit și cu un șir de recomandări pentru a economisi energia electrică. Printre acestea se regăsesc stingerea luminii atunci când nimeni nu este în cameră, înlocuirea becurilor clasice cu cele de tip LED și închiderea computerelor atunci când nu sunt folosite. Oficialul susține că ele reprezintă unul dintre cele mai mari consumatoare de energie în clădirile cu oficii.

„Scoatem din priză încărcătoarele și electrocasnicele când nu le folosim – așa putem reduce consumul lunar cu până la 10%. De exemplu, o mașină de spălat, un printer, aparatul de aer condiționat, fierul de călcat, aspiratorul, aparatul cu microunde, cuptorul electric sau un televizor care stau în priză consumă energie chiar și fără a fi folosite”, a spus Andrei Spînu.

Amintim că pe 10 octombrie, Ucraina a anunțat că oprește exportul de energie electrică, inclusiv pentru Moldova, din cauza atacurilor cu rachete. Pe 11 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că țara noastră va primi integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), începând cu 11 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

 

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: